Novinky

        • Vážení rodičia!
          • Vážení rodičia!

          • Žiadame všetkých zákonných zástupcov žiakov, ktorí majú záujem o poskytovanie dotácií na stravu pre svoje dieťa na nový školský rok 2023/2024, aby vyplnili a poslali cez Edupage Návratku žiadosti o dotáciu na stravu (v sekcii Žiadosti/Vyhlásenia). Keďže začína dovolenkové obdobie, prosíme Vás o vyplnenie a odoslanie návratky do 04.07.2023. Po tomto termíne nebudú ďalšie žiadosti akceptované a dieťa nebude mať priznanú dotáciu na stravu na mesiac september 2023 – dieťa nebude mať stravu zadarmo a zákonný zástupca bude musieť zaplatiť stravné v plnej výške. Za porozumenie ďakujeme.

            Prípadné ďalšie informácie Vám podajú:

            triedy 1 – 4: vedúca ŠJ2 Třešňáková Ľubica, 051/748 09 39

            triedy 5 – 9: vedúca ŠJ1 Gicová Jana, 051/748 09 38

             

        • Školská súťaž Zahrajme sa s logikou
          • Školská súťaž Zahrajme sa s logikou

          • Matematika je pre život nevyhnutná a potrebujeme sa ju učiť. Je kráľovnou, ale zároveň aj slúžkou vied. Začať sa musí v škole.

            Nemusí to byť len drina, matematika môže byť aj zábavná. Aj preto naši matematikári pripravili pre vás súťaž v matematike pod názvom Zahrajme sa s logikou.

            Dňa 22. júna  sme uskutočnili ďalší ročník. Súťažili žiaci, ktorí navštevujú 5. a 6. ročník. Každú triedu reprezentovali 3 žiaci.

            V tomto ročníku sa zapojilo 24 žiakov, ktorí strávili príjemné a zábavné dopoludnie. Ako každá súťaž, aj táto mala svojich víťazov.

            1. miesto – VI. D

            2. miesto – VI. E

            3. miesto – V. E

            V závere súťaže každý účastník získal  prekvapenie. Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a tešíme sa na ďalší ročník.                                                                                         

        • Geografia - spoznávanie európskych krajín trochu inak
          • Geografia - spoznávanie európskych krajín trochu inak

          • Tento rok sme mali hodiny geografie zaujímavejšie a trošku iné ako ich všetci poznáme. Pripravovali sme prezentácie o krajinách Európy, varili, piekli a ochutnávali sme tradičné jedlá jednotlivých štátov Európy. Zažili sme kopec zábavy, objavovali sme nové chute, ale hlavne sme sa naučili veľa nového. 

            Žiaci  7. ročníka

        • Retro popoludnie v ŠKD
          • Retro popoludnie v ŠKD

          • Štýl a móda sú súčasťou každodenného života mnohých ľudí. Móda nie je iba o oblečení, ale aj o doplnkoch, ktoré dokážu vytvoriť jedinečný vzhľad. V jedno pekné popoludnie sme sa aj v našom oddelení vrátili v čase a deti mali jedinečnú príležitosť spoznať na vlastnej koži šaty z minulých storočí. Celý priebeh akcie sa niesol v duchu dobovej módy. Bolo veľmi pekné pozorovať dievčatá a chlapcov v úlohe modeliek a modelov. Deti sa  v dobových kostýmov postarali o naozaj dobrú náladu a výnimočnú atmosféru. Len sa pozrite vo fotoalbume ako im to všetkým pristalo.

            Mgr. Adriana Debreceniová

        • Deň tanca v ŠKD
          • Deň tanca v ŠKD

          • Tanec spája ľudí v mieri a priateľstve. Tak znie myšlienka Medzinárodného tanca, ktorý sa od roku 1982 oslavuje pravidelne. Aj my sme sa chceli pripojiť k tejto myšlienke a spoločne si zatancovať. Prežili sme pekný čas v školskom klube detí plný tancov a zábavy. Deti nám ukázali, že ich hudba a tanec baví a rastú z nich noví tanečníci.  Veríme, že aj takto môžeme budovať a utužovať priateľstvá.

                                                                                                               Mgr. Puzderová, Kuchárová

        • Deň detí v ŠKD
          • Deň detí v ŠKD

          • Medzinárodný deň detí je sviatok, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta. Viac ako 21 krajín zaviedlo práve 1.jún ako deň, ktorý má za cieľ urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Je to výnimočný deň, ktorý patrí všetkým deťom. Aj deti prvého, druhého a tretieho ročníka v ŠKD si svoj sviatok užili a to v podobe rôznych súťaží a zábavných aktivít pripravených v telocvični. Popoludnie sa nezaobišlo bez detského jarmoku, pri ktorom si deti z nazbieraných ,,peniažkov´´ zo súťaží precvičili finančnú gramotnosť a nakúpili si rôzne predmety. Tešili sa z drobných hračiek, či sladkostí. Väčšiu radosť však mali z toho, že odmeny, ktoré si zakúpili prinesú domov svojim súrodencom. Na záver popoludnia sme spoločne skonštatovali, že to boli chvíle strávené v perfektnej atmosfére, ktoré si o rok určite zopakujeme.

            Mgr. Aneta Kuchárová

        • Oznam pre rodičov budúcich štvrtákov – hokejová trieda
          • Oznam pre rodičov budúcich štvrtákov – hokejová trieda

          • Vážení rodičia, po prerokovaní vo vedení školy sme rozhodli, že žiaci 4. ročníka hokejovej triedy dostanú všetky učebnice, ktoré potrebujú od nás. Čo sa týka niektorých pracovných zošitov, to sa dozviete na prvom stretnutí 4. septembra. Trieda to bude 4.E a triednou učiteľkou Mgr. Lenka Červenická. Prajem príjemné prázdniny a tešíme sa na stretnutie 4.9.2023.                                                                                                      

                                                       Mgr. Ľ.Kohániová – riad. školy

        • Plavecký výcvik 2.A, 2.C
          • Plavecký výcvik 2.A, 2.C

          • V týždni od 12.6.- do 16.6.2023 sa druháci z 2.A a 2.C zúčastnili plaveckého výcviku. Zameraného na odbúranie strachu z vody, správny nácvik plaveckých spôsobov a hier vo vode. Deťom sa pobyt vo vode veľmi páčil, užívali si každý deň. Veľmi sa už tešia na to, že svoje nadobudnuté schopnosti ukážu svojim rodičom v čase letných dovoleniek.

        • Bližšie k EKO-zodpovednosti
          • Bližšie k EKO-zodpovednosti

          • Európsky projekt Erasmus+ s názvom „Protect Earth, Save Life“ dosiahol svoj vrchol. Po troch rokoch spolupráce 5 partnerských škôl z Česka, Španielska, Talianska, Portugalska a Slovenska je čas na rekapituláciu. A práve tou bol na našej škole 15. jún 2023.

            Pozvaní hostia, žiaci, rodičia i pedagógovia z miestnych škôl mali príležitosť dozvedieť sa viac o tom, ako taký projekt Erasmus+ vyzerá. Prostredníctvom videí, fotografií i rozprávania jednotliví žiaci, účastníci mobilít v partnerských krajinách, zdieľali svoje skúsenosti, no hlavne to, čo im projekt priniesol.

            Ústredná téma projektu dala žiakom priestor uvedomiť si, aké dôležité je venovať životnému prostrediu svoju pozornosť. Zistili, čo všetko je potrebné urobiť, aby sme náš domov, našu planétu zachránili. O tipy v témach recyklácie, ekologickej dopravy, vody, plytvania, módy i ekologickejšieho stravovania sme sa podelili počas diseminácie aj s našimi hosťami.

            A aký je výsledok? Prieskum na našej škole ukázal, že sme sa stali ekologickejšími. Znížili sme svoju spotrebu a z pôvodných 3 planét z roku 2020 by sme v roku 2023 potrebovali 2,2 planéty. Stále je to priveľa, no zodpovedným prístupom každého z nás to dokážeme.

            Inšpirujte sa tipmi na ekologickejší spôsob života na projektovom webe www.shortly.sk/1gnh

            alebo prostredníctvom nášho ebooku www.shortly.sk/x5na

            Mgr. Magdaléna Kyseľová, koordinátorka projektu

        • Zbierka Tehlička
          • Zbierka Tehlička

          • Aj tento školský rok sa naša škola zapojila do celoslovenskej zbierky Tehlička. Žiaci našej školy prispeli sumou 230€ .Tehlička 2023 má za cieľ rozšíriť školu a skvalitniť vyučovanie v novom saleziánskom stredisku v angolskom meste Huambo. Ďakujeme všetkým darcom!!!

            M.Vargovčíková

        • Detská atletika 2. ročník
          • Detská atletika 2. ročník

          • V mesiaci jún sa žiaci 2.ročníka zúčastnili akcie s názvom Detská atletika. Súťažili v štyroch disciplínach: beh na 800 m, beh na 50 m, hod kriketovou loptičkou a skok do diaľky.
            Umiestnenie žiakov :
            Beh na 800 m
            1. miesto Martin M. 2.A
            2. miesto Martin H. 2.B
            3. miesto Vlastimil K. 2.D
            Beh na 50 m
            1. miesto Lukáš Č. 2.D
            2. miesto Lukaš K. 2.B
            3. miesto Lukas S. 2.A
            Hod kriketovou loptičkou
            1. miesto Agáta H. 2.C
            2. miesto Tamara Š. 2.B
            3. miesto Martina M. 2.D
            Skok do diaľky
            1. miesto Alica R. 2.D
            2. miesto Lýdia V. 2.C
            3. miesto Sofia P. 2.B
            Všetkým deťom gratulujeme a tešíme sa na ďalšie športové úspechy.
            Mgr. K. Witkovska, Mgr. L.Terezová

        • Hokejbal: Sezóna ako z rozprávky
          • Hokejbal: Sezóna ako z rozprávky

          • Už nie jeden rodič alebo žiak navštevujúci ZŠ na ulici Čsl. Armády v Prešove, musel jedným uškom zachytiť, či očkom zaregistrovať, že na našej základnej škole zameranej na hokej, kde aj vyrástlo mnoho skvelých hokejistov, funguje od roku 2016 aj krúžok zameraný na hokejbal. Čo však ľudia možno nevedia, ide o najúspešnejší kolektívny šport na Slovensku (päťnásobný majstri sveta 1999, 2013, 2015, 2017 a 2019), ktorému v dobách minulých holdoval a stále holduje nie jeden svetový hráč, akými boli napr. Pavol Demitra, Richard Zedník, Vincent Lecavalier, či aktuálne David Pastrňák.    

            Hokejbal je šport, pri ktorom určite začínal každý jeden z nás, na ulici, pred blokom, či na ihrisku vedľa pieskoviska, s botaskami na nohách, drevenou hokejkou v ruke, loptičkou a v pivnici skonštruovanou bránkou. A tak, ako sme už spomínali vyššie, v roku 2015 sa začala aj na našej škole písať novodobá história prešovského hokejbalu, keď deti z našej základnej školy boli v roku 2017 prvými v histórii, ktoré si mohli povedať, že boli súčasťou najvyššej hokejbalovej súťaže na Slovensku, vtedy hokejbalovej extraligy mládeže v kategórii do 12 rokov. Ubehlo skoro 6 rokov, a práve tie deti, ako Lukáš Kaššai, Timotej Imrich, Filip Franko, Ľubomír Veteráni, Tobias Hopkovič a ďalší, tvoria pevnú hráčsku kostru fungujúcej organizácie HOKEJBAL Prešov o.z. Pod vedením prezidenta klubu Petra Kochana (trénera a zároveň vedúceho hokejbalového krúžku na našej škole) a jeho kolektívu: Adama Krivdu, Romana Timočka, Patrika Mitru, Richarda Čirča a Jána Bakalu, dosiahli v skončenej sezóne Slovenskej hokejbalovej extraligy mládeže úspechy, ktoré sa určite zapíšu veľkými písmenami do hokejbalovej kroniky. Potvrdením toho je, že vo všetkých štyroch kategóriách, v ktorých HOKEJBAL Prešov o.z. štartoval v sezóne 2022/2023, naši hráči získali nejakú trofej, a dokonca v kategóriách U23 a U17 premiérovo aj tú najcennejšiu, teda majstrovskú. A pre úplnosť, kategória U12 získala strieborné medaily za konečné 2.miesto a kategória U14 bronz za konečné 3.miesto v rámci celej republiky.

            BALHOŽELÁME!

            Veľké poďakovanie patrí pani riaditeľke ZŠ na ulici Čsl. Armády v Prešove, Mgr. Ľubici Kohániovej, za vytvorenie perfektných podmienok, nielen pre hokejbalový krúžok, ktorý aktuálne navštevuje neuveriteľný počet 60 detí, ale aj samotnému klubu mládeže HOKEJBAL Prešov o.z., a veríme, že naša úspešná spolupráca bude pokračovať aj do budúcna.

            Prehlad_vysledkov_finalovych_turnajov_SHbE_sezona_2022-2023.doc

        • Šikovný chlapec, šikovné dievča - 3. ročník
          • Šikovný chlapec, šikovné dievča - 3. ročník

          • Naši tretiaci sa zúčastnili súťaže Šikovný chlapec a šikovné dievča, ktoré organizuje ABC centrum voľného času v Prešove. Súťažiaci preukazovali svoje vedomosti a kreativitu vo výtvarných prácach. 

            Do finálového kola postúpili Samuel T. z 3.C, Laura B. z 3.A, Michaela P. z 3.A, ktorá sa ho pre chorobu nemohla zúčastniť. 

            Vo finále skončil Samuel T. na 5. mieste a Laura B. sa umiestnila na 2. mieste. 

            Blahoželáme. 

        • 1.A a 1.D v Lesníckom ekocentre LS Maľcov
          • 1.A a 1.D v Lesníckom ekocentre LS Maľcov

          • Naši malí prváci z 1.A a 1.D absolvovali dňa 6.6.2023 vyučovanie netradične. Vedomosti, ktoré sa učia na hodinách prvouky si overili pri zážitkovom vyučovaní v Lesníckom ekocentre LS Maľcov. Lesní pedagógovia pripravili pre deti zaujímavé aktivity. Oboznámili deti s lesnými zvieratami, ich spôsobom života, potravou, stopami... Naučili deti rozpoznávať zvuky zvierat v lese a hmatom rozlíšiť srsť a parožie jednotlivých zvierat. Deti mali možnosť vidieť ukážky práce so včielkami. Na záver si spolu vyrobili lesnícke klobúky. Domov si odnášali malé darčeky a zážitky z pekne prežitého dňa.

            Veľká vďaka patrí pánovi Mgr. V. Hlaváčovi, ktorý túto exkurziu sprostredkoval.

            Mgr. Ľ. Tartaľová, Mgr. K. Sopková, Mgr. A. Gočová, Mgr. R. Mlynárová

        • Biologická olympiáda - mladší žiaci
          • Biologická olympiáda - mladší žiaci

          • Naši tretiaci sa 18.5.2023 zúčastnili okresného kola biologickej olympiády, kde súťažili v kategórii F-mladší žiaci. Počas celého roka sa na prírodovednom krúžku venovali zhromažďovaniu informácií o vybraných druhoch stromov, živočíchov a rastlín v častiach Farebný les, Spiaci les a Zelený les. Vytvárali zbierky stromov, rastlín, živočíchov, listov, semien aj odtlačkov a odliatkov. Pod názvom Prvosienky naši mladí prírodovedci získali 1.miesto vo svojej kategórii okresného kola.

            Srdečne blahoželáme!

            Ľ.Uhlárová

        • Exkurzia a výlet – Kynceľová - 7.B – 1.6.2023
          • Exkurzia a výlet – Kynceľová - 7.B – 1.6.2023

          • Všetko začína o 6.00 hod. ráno. Zaspaté oči všetkých prezrádzajú skorý odchod. Po nemalej chvíli prechádzame okolo nádhernej scenérie Vysokých Tatier. Kľukaté cestičky Čertovice vravia, že už sa blížime do cieľa.

                   A veruže, ani sme sa nenazdali a už sme tam, v Kynceľovej, v Múzeu máp, v jedinečnom múzeu na Slovensku. Víta nás poverená zamestnankyňa, ktorá nám zadáva pokyny k rozdeleniu do skupín. Vysvetľuje nám, čo sa nachádza, v ktorých miestnostiach, aké sú jednotlivé druhy máp, čo musí mapa obsahovať, nesmie chýbať ani mierka, ktorú poznáme aj z hodín matematiky. Zistili sme, že v minulosti, keď ešte nebola počítačová technika, sa mapy vytvárali maľovaním. Maľujú sa však ešte aj dnes. Mali sme možnosť vyskúšať rôzne interaktívne formy hier, kde sme v skupinách skladali pomocou puzzle jednotlivé kraje a riešili sme slepú mapu na veľkej mape Slovenska prostredníctvom magnetiek. Špendlíkmi sme zas označovali na  predloženej mape jaskyne na Slovensku. Iná skupina sa dozvedela v ďalšej miestnosti, čo je to geodézia a čo robí geodet, tvorila s počítačom mapu. Práca s interaktívnym modelom krajiny s rozšírenou realitou nám dala zabrať, keď pomocou lopatiek sme vytvárali sopky, pohoria, moria a vrstevnice. Svet z výšky bol nádherný.

                   Nakoniec sme si mohli zakúpiť suveníry, rozlúčili sme sa s pani zamestnankyňou a presunuli sme sa do Banskej Bystrice, kde sme sa na chvíľu osviežili a nabrali síl na ďalšiu zastávku, na hrad Slovenská Ľupča, stojaci na návrší jedného z posledných výbežkov Nízkych Tatier. Hrad bol založený v polovici 13. storočia uhorským kráľom Belom IV. V stredoveku spĺňal funkciu strážneho hradu, ktorý mal pod dohľadom významnú historickú obchodnú cestu Via Magna.

                   Po prehliadke sa rozlúčime so sprievodkyňou a vraciame sa domov. Prichádzame presne o šiestej hodine večer, hoci veľmi unavení, ale s pocitom nezabudnuteľných zážitkov. Za všetko sa patrí poďakovať. Tak teda pani učiteľky, veľmi pekne Vám ďakujeme.

             

                                                            Zapísala trieda 7.B

        • Deň matiek na ľudovú nôtu
          • Deň matiek na ľudovú nôtu

          • „Vítame Vás moji mili, že sce dňeška v totej chviľi, prišľi kuknuc na nas...“

            Týmito slovami privítali naše šikovné moderátorky všetkých prítomných v priestoroch telocvične ZŠ Československej armády 22 v Prešove, ktorá sa v jedno krásne slnečné popoludnie premenila na starú šarišskú chižu.

            Všetci sme mali možnosť vrátiť sa v čase o niekoľko desaťročí späť. Prichádzajúcich hostí vítali nielen moderátorky, ale hneď pri vstupe aj dievčatá v kroji s perníkmi, čo mnohým vyčarovalo prekvapivý úsmev na perách.

            „Našo mile dzecičky pripraveľi bašňički, pišňički pre šicke našo mamički. Šikovne dzecički nas presvedčeľi ňeľem o tim, že i na gazdovskim dvore še dzeci znaju zabavic, aľe že dokažu i drevo porezac, platno poľivac, kravku podojic, huski popasc a pri tim ňeľem žmurkac na parobkoch na valaľe, aľe i  frajiroch Jaňička, či Ferička vikrucic a dokonca i o tim, že i folklor može bic moderny.“

            Mamičky boli plné dojatia nielen zo samotného vystúpenia svojich detí, ale aj z celkovej atmosféry a slzám sa počas programu neubránili niekoľkokrát.

            Záver bol krásny, keď sa pódium zaplnilo všetkými účinkujúcim deťmi s divým makom v rukách pre milovanú mamičku. V tej chvíli sa scéna premenila na obrovskú lúku. Všetci odchádzali domov plní dojmov a zážitkov z ľudového popoludnia, ktoré s láskou pripravili deti spolu s pani vychovávateľkami svojim mamkám.

             

            Mgr. Katarína Bačáková, Mgr. Ľubomíra Kušnírová

        • Vyhodnotenie zberových aktivít
          • Vyhodnotenie zberových aktivít

          • Pri príležitosti DŇA ZEME každoročne vyhodnocujeme aj úsilie jednotlivcov pomôcť planéte ZEM separovaním niektorých produktov. Najusilovnejších žiakov  každoročne čaká odmena na konci školského roka. Tohto roku oceníme týchto žiakov:

            ZBER HLINÍKOVEJ FÓLIE:

            1. miesto Hana P. V.A     vyzbierala 7 500g
            2. miesto Peter K. IV.D         vyzbieral   2 728g
            3. miesto Sofia M. IV.D      vyzbierala 2 590g

            ZBER SABI VIEČOK:

            1. miesto Matej P. IX.C    3 700 kusov
            2. miesto Marko N. III.B    3 450 kusov
            3. miesto  Michal P.   IV.D      2 648 kusov

            ZBER TETRAPAKOV SABI:

            1. mesto  Šimon U. IX.C       1 100 kusov
            2. miesto Tobiáš Viliam B.  I.D        730 kusov
            3. miesto Karolína Š. IV.B      169 kusov              

            Veríme, že v budúcom roku sa zapojí vyšší počet žiakov a nazbierame väčšie množstvo odpadu, ktorému dáme druhú šancu v recyklovaní. Chcem sa poďakovať  aj Mgr. Kataríne Sopkovej za vyhodnotenie zberu na prvom stupni.

            Mgr. Adela Krížová- koordinátorka environmentálnej výchovy

    • Kontakty

      • Základná škola, Československej armády 22, Prešov
      • Riaditeľka školy: Tel: 051 / 748 09 30 Zástupkyňa riad. školy ISCED 2: Tel: 051 / 748 09 32 Zástupkyňa riad. školy ISCED 1: Tel: 051 / 748 09 36 Hosp. zástupca školy: Tel: 051/ 748 09 34 Výchovná poradkyňa: Tel: 051/ 748 09 35 Kancelária riaditeľky: Tel: 051 / 748 09 31 Učtáreň: Tel: 051/ 748 09 33 Personálna a mzdová agenda: Tel: 051/3810799 Školská jedáleň ČSA 1 (triedy 5 - 9): Tel: 051 / 748 09 38 Školská jedáleň ČSA 2 (triedy 1 - 4): Tel: 051 / 748 09 39
      • Základná škola, Československej armády 22, 080 01 Prešov Slovakia
    • Prihlásenie