Novinky

        • 2% z dane
          • 2% z dane

          • Milí rodičia a priatelia školy,

            tak ako aj po minulé roky, aj teraz Vám chceme milí rodičia a priatelia školy pripomenúť, že sa uchádzame o 2 % z dane. O 2 % dane z príjmu sa uchádzame s cieľom použiť ich na skvalitnenie podmienok a podporu výchovy a vzdelávania žiakov našej školy. Vopred ďakujeme za ochotu a priazeň, Vašu podporu si veľmi vážime.

            Rada rodičovOZ

            Rodičovská rada pri ZŠ Československej armády 22, Prešov

            sídlo: Československej armády 4696/22, 080 01 Prešov

            Ičo: 37877925

            Dič:2021704806

        • Zážitkový vzdelávací workshop z dejepisu v 9. A
          • Zážitkový vzdelávací workshop z dejepisu v 9. A

          • V pondelok, 19. 2. 2024 sme mali netradičné dejepisné dopoludnie, ktorým nás sprevádzali dvaja historici z občianskeho združenia Post Bellum SK.

            Sprístupnili nám obdobie z národných dejín – začiatky komunizmu v ČSR – konkrétne proces združstevňovania - kolektivizácie a jeho dopad na život obyčajných ľudí, roľníkov, statkárov. Zážitkovou formou sme sa rozdelili do skupín – rodín  a formou skupinovej práce sme sa vžili do ich životov – spoznali sme ich politickú orientáciu, majetkové pomery, dokonca sme aj volili. Zistili sme, čo znamená skratka JRD a aký dopad na ich život malo rozhodnutie nevstúpiť do Jednotného roľníckeho družstva.

            Bolo to pre nás veľmi poučné .

            Žiačky 9. A – Alexandra K. a Sára J.

        • Deň s rozprávkovou bytosťou - projektové vyučovanie SJL
          • Deň s rozprávkovou bytosťou - projektové vyučovanie SJL

          • Dňa 22. 02. 2024 sa žiaci našej školy ocitli v rozprávke. Medzinárodný deň materinského jazyka, ktorý oslavujeme 21.02., si učitelia slovenského jazyka a literatúry pripomenuli projektovým vyučovaním. Žiaci, prezlečení za obľúbenú rozprávkovú postavu, riešili rôzne tvorivé úlohy. Svoju postavu predstavili pomocou siluety literárnej postavy a známe rozprávkové príbehy pretvorili z iného uhla pohľadu. Započúvali sme sa tak aj do príbehu o Červenej čiapočke z pohľadu vlka či starej mamy. Výsledným projektom Dňa s rozprávkovou bytosťou bola rozprávka podľa určeného zadania. Zadanie si žiaci určili hodom hracej kocky. Aj preto sa v ich rozprávke ocitol pirát, chalúpka ukrytá v lese, či postava, ktorá stratila pamäť. Téma všetkých rozprávkových príbehov bola rovnaká: „Každý je jedinečný.“ A táto veta neplatí len pre rozprávkové príbehy našich šikovných žiakov, ale pre každého z nás. Žiacke práce budú zverejnené na chodbe pri skrinkách, kde si ich budú môcť prečítať ich spolužiaci a učitelia.

        • Tehlička
          • Tehlička

          • Je tu 19. ročník verejnej zbierky Tehlička. Naša škola sa znovu zapojila do tejto celoslovenskej zbierky, ktorá bude trvať počas pôstneho obdobia.

            Výťažok z tohtoročnej pôstnej zbierky TEHLIČKA 2024 bude použitý v Južnom Sudáne na podporu Edukačného centra sv. Bakhity, ktoré navštevuje viac ako 1100 žiakov a študentov. Centrum založili a spravujú sestry saleziánky (FMA), ktoré sú znamením nádeje pre chudobných a núdznych. Cieľom je zlepšiť podmienky na vzdelávanie vybudovaním multifunkčnej haly, ktorá by poskytla žiakom útočisko pred spaľujúcim africkým slnkom a v období dažďov pred silnými tropickými lejakmi.

            Srdečne ďakujeme všetkým darcom a zapojeným!

             Pre viac informácií navštívte www.savio.sk, www.tehlicka.sk

        • Exkurzia na ZUŠ - výtvarný odbor
          • Exkurzia na ZUŠ - výtvarný odbor

          • 21.2. sme sa zo žiakmi z 8.B zúčastnili tvorivých dielní na ZUŠ na Októbrovej ulici. Pán učiteľ nám ukázal prácu s hlinou, porozprával nám o histórii vzniku keramiky a ukázal nám, ako správne pracovať s modelárskou hlinou. Žiaci si tak skúsili vyrobiť vlastné misky a tanieriky rôznymi technikami. Aktivita bola veľmi zaujímavá a všetci sa nielen zabavili, ale aj veľa naučili.

            Mgr. Andrea Oboňová

        • Pytagoriáda
          • Pytagoriáda

          • V dňoch 12.–13.12.2023 sa uskutočnilo školské kolo Pytagoriády na našej škole. Dňa 12.12.2023 súťažila kategória P3, P4 a P5 (tretí až piaty ročník) a 13.12. 2023 súťažila kategória P6, P7, P8 (šiesty až ôsmy ročník). Súťaže za zúčastnilo celkovo 138 žiakov. 

            V kategórii P3 boli najúspešnejší : 

            1. Peter M. z 3.A
            2. Adriana Š. z 3.A
            3. Tamara Š. 3.B
            4. Matias P. z 3.B
            5. Matej P. z 3.A

            V kategórii P4 boli najúspešnejší:

            1. Samuel T. zo 4.C
            2. Filip V. zo 4. E
            3. Marko N. zo 4.B
            4. Karolína R. zo 4.A

            V kategórii P5 boli najúspešnejší:

                  1. Martin H. z 5.C  

                 2. Ema K. z 5

            V kategórii P6 boli najúspešnejší:

                  1. Hana P. zo 6.A,

                  2. Anna Š. zo 6.A,   

                  3. Jakub L. zo 6.A

            V kategórii P7 boli najúspešnejší:

            1. Michal R. zo 7.B
            2. Ján A. zo 7.A
            3. Filip S. zo 7.A
            4. Adam L. zo 7.A

            V  kategórii P8 boli najúspešnejší:

            1. Rastislav F. z 8.A
            2. Michal V. z 8.A
            3. Matúš B. z 8.A

            Všetkým žiakom zapojeným do súťaže a učiteľom, ktorí súťaž organizovali: p. uč. Uhlárovej a p. uč. Ohradzanskej a p. uč. Pavlovskej ďakujeme a úspešným riešiteľom gratulujeme. Najúspešnejším žiakom budeme držať palce v okresnom kole Pytagoriády, ktoré sa uskutoční 9. a 10.4. 2024.

        • Súťaž  Elektromatik
          • Súťaž  Elektromatik

          • Dňa 13.2.2024 sa uskutočnila na SPŠ Elektrotechnickej v Prešove matematická súťaž „ Elektromatik“, do ktorej pozvali 5 najlepších tímov, z ktorých 3 tímy boli  z našej školy. Najprv súťažili v dvoch domácich kolách a potom sa rozhodlo, ktorý tím sa zúčastní finálového kola. Po vyrovnanom boji na 1. mieste skončil tím „Promat 1“: Lukáš K., Šimon D., Matúš H. a Tomáš T., všetci z 9.A triedy pod vedením p. uč. Iľkovičovej. Na 2. mieste skončil tím „Statoční“: Viliam L. , Oliver F., Alex S. a Filip F. , všetci z 9.C triedy pod vedením p. uč. KrutskejMorovičovej a nakoniec na 5.mieste sa umiestnil tím „Promat 2“ : Nina Č. z 9.A triedy, Marcel K. a Matúš B. z 9.D triedy a Dávid B. z 9.B triedy pod vedením p.uč. Pavlovskej. Všetkým žiakom jednotlivých tímov gratulujeme a pani učiteľkám ďakujeme za dôslednú prípravu žiakov.

        • Tvorivé dielne 4.E
          • Tvorivé dielne 4.E

          • Pravidelné návštevy knižnice sú nielen o výpožičke kníh. Knižnicu spoznávame aj z inej strany. Tentokrát sme si s našou milou pani knihovníčkou vytvorili krásne vtáčie búdky, ktoré už teraz zdobia našu triedu. Učíme sa, že v knižnici môžeme načerpať inšpiráciu z kníh a taktiež z tvorivého prostredia, ktoré tam vládne.Mgr. Lenka Červenická,PhD. a žiaci 4.E

        • TESTOVANIE 9 – 2024
          • TESTOVANIE 9 – 2024

          • Aj v tom to školskom roku sa na našej škole uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka  Testovanie 9 – 2024.

            Riadny termín testovania – 20.marec 2024 (streda).

            Náhradný termín testovania pre žiakov, ktorí sa z objektívnych dôvodov nemôžu zúčastniť riadneho termínu testovania sa uskutoční 04. a 05. apríla 2024 (štvrtok a piatok).

            Viac informácií nájdete na stránke:  https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9/roky/2023-2024

        • Valentín na 1. stupni
          • Valentín na 1. stupni

          • Valentín  je sviatok všetkých zamilovaných, ktorý si získal obľubu aj na našej škole, iba s tým rozdielom, že  pre nás je symbolom lásky všeobecne. Veď lásku môžeme vyjadriť aj rodičom, priateľom, svojim blízkym, ktorí si to určite zaslúžia. Deti na prvom stupni vymaľovali veľké množstvo obrázkov, z ktorých potom vzniklo obrovské srdce. Škoda, že sa doň nezmestili všetky vyrobené obrázky, ale väčšina detí si ten svoj našla a bolo milé sledovať ako postávajú pred srdiečkom a hľadajú svoje dielko, ktorým prispeli k Valentínskej výzdobe.

            Trošku ťažšie ako obrázok bolo vytvoriť Zaľúbenú báseň. Ale niektorí žiaci ozaj prekvapili a ukázali svoju tvorivosť. Výsledkom boli krásne básne adresované prevažne svojim rodičom. Svoju šikovnosť a hlavne veľkú ochotu ukázali žiaci IV. C triedy, ktorí spolu so svojou pani učiteľkou pripravili pre všetkých žiakov 1. stupňa srdiečkovo-cukríkové prekvapenia a rozniesli Valentínsku poštu po všetkých  triedach. A milým prekvapením bolo určite aj maľované srdiečko, ktoré si mohli dať deti namaľovať na tvár pri vstupe do školy.

            Mali sme krásneho Valentína!

                                                                                                                                                             Mgr. Jana  Hirková

        • Tanečné prekvapenie v 4.B
          • Tanečné prekvapenie v 4.B

          • Piatok, 9.2. sa v 4.B triede z klasického vyučovania zmenila trieda na tanečný parket. Ako prekvapenie prišli dvaja tanečníci Bboys breaking (break dance), ktorí patria k najlepším tanečníkom na Slovensku. Potešili ich nečakanou návštevou s reprákom počas vyučovania, kde predviedli svoje tanečné kúsky. Porozprávali im taktiež o histórii tanca a ich tanečných úspechoch a samozrejme, detičky si mohli s nimi osobne zatancovať. Do rytmu sa k nim pridala aj p. triedna učiteľka, ktorá kedysi s týmito tanečníkmi tvorila tanečnú skupinu/crew. Verím, že na takého prekvapenie nik z nich nezabudne a rytmus hudby im ostane navždy v srdci.

            Mgr. M. Bochňová Šoltésová

        • ŠKD - Kto sa postará o zvieratká v zime?
          • ŠKD - Kto sa postará o zvieratká v zime?

          • Vonku nám kraľuje pani Zima. No pre mnohé voľne žijúce zvieratá je zima náročné obdobie. Štvrtáci sa dozvedeli, že o tieto zvieratká sa postarajú najmä lesníci a poľovníci. Porozprávali sme sa o tom, ako môžu ľudia pomôcť zvieratám v zime, keď nemajú dostatok potravy. Spoločne sme vytvorili kŕmidka pre vtáčiky a zabezpečili, aby bolo postarané o vtáčiky v areály našej školy. Spolu so zvieratkami sa už tešíme na jar.Štvrtáci a p.vychovávateľka Mgr. Ličáková

        • Exkurzia na Inštitúte filozofie
          • Exkurzia na Inštitúte filozofie

          • Dňa 7.2.2024 navštívili naši deviataci Inštitút filozofie na FF PU v Prešove. Témou prednášky bola umelá inteligencia (AI) v živote človeka- 

             AI: skutočnosť, morálne výzvy a dilemy.

            V úvode si mohli žiaci porovnať zhodnosť svojich odpovedí s AI na rôzne otázky. Pozreli sme zaujímavú prezentáciu: Filozofia vo svojich otázkach a dilemách. Zaujímavá bola aj aktivita, kde sme si mohli vyskúšať, či dokážeme zrakom a sluchom rozpoznať, čo je výtvorom človeka a čo AI. 

            Žiakom sa exkurzia na Inštitúte filozofie páčila, zhodnotili ju poznatkom: Asi začneme čítať knihy, lebo máme veľa nezodpovedaných otázok :)

            Mgr. Oboňová, Mgr. Marchevská

        • Karnevalový piatok
          • Karnevalový piatok

          • Nebol to piatok ako každý iný. A prečo? No predsa preto, lebo sme mali Karneval!

            Zabaviť nás prišiel ujo Wolf a s ním jeho „Sranda banda“ . Všetci sme sa nasmiali a bavili sme sa na úsmevných príhodách postavičiek krokodíla, Korkiho a opice. Dokonca sme videli niekoľko kúziel. Potom prišla na rad zábava, hudba, tanec a veľa radosti. Deti vo svojich maskách predvádzali rôzne tanečné kreácie a my všetci sme skákali, výskali a tešili sa. Kostýmy našich žiakov hýrili farbami, nápaditými kreáciami a dokonca aj komplikovanými prevedeniami niektorej časti ich obleku. Ako krabicový tank so strelcom, Coca cola vo vlasoch, mesiac s krátermi, tanier špagiet, žena z praveku, slimák s ulitou na chrbte, zúbková víla, hracia karta, tornádo, páv, banán, slnečnica, labuť, španielska tanečnica a mnoho ďalších. Nechýbalo ani oceňovanie kostýmov malými vecnými cenami a samozrejme pre všetkých aj malá sladká odmena.

            Už teraz sa tešíme na ďalšiu karnevalovú zábavu.

            Všetky vychovávateľky a žiaci našej školy.

        • Týždeň finančnej gramotnosti na 1. stupni
          • Týždeň finančnej gramotnosti na 1. stupni

          • V januári sme si jeden celý týždeň spestrili témami z finančnej gramotnosti. Okrem pracovných listov sme využili vo všetkých ročníkoch na 1.stupni aj vzdelávacie portály - viki.iedu, kozmix, ktoré rozvíjajú našu tvorivosť, predstavivosť, kritické myslenie. Pomocou takýchto aktivít sme témy finančnej gramotnosti začlenili do vyučovacieho procesu a na hodinách matematiky, prírodovedy sme zistili, ako nakupovať, ako ušetriť, čo je to rozpočet. Žiaci 3., 4. ročníka sa zúčastnili aj workshopu s odborníkmi, ktorým za spoluprácu ďakujeme.

            Lenka Červenická a triedni učitelia

        • Deň otvorených dverí UPJŠ
          • Deň otvorených dverí UPJŠ

          • Žiaci deviateho ročníka využili príležitosť navštíviť UPJŠ v Košiciach počas Dňa otvorených dverí. Chceli si vyskúšať ako sa študuje na vysokej škole a zistiť, či môžu svoj vybraný stredoškolský študijný odbor prepojiť na štúdium prírodných vied, hlavne biológie a chémie. V odborných učebniach jednotlivých katedier pozorovali mikroskopické materiály, kryštalické mriežky, preparované živočíchy, riešili spektrálnu analýzu kvapalnej vzorky, hrali chemické pexeso, či študovali chemické prvky cez interaktívnu periodickú sústavu chemických prvkov.

            Veľkú dávku odvahy prejavili v laboratóriu so živými zvieratami, napr. kobylkami, hadmi, potkanmi. Medzi skúmavkami a bankami mali možnosť vyrobiť si gélovú sviečku, zapáliť ju a zmeniť farbu plameňa. Všetko zvládli aj cez chemické vzorce.ávšteva UPJŠ žiakov zaujala. Chceli by sa ešte pozrieť na katedru fyziky či lekársku fakultu. 

        • Výstava Výročia slávnych osobností
          • Výstava Výročia slávnych osobností

          • V týchto dňoch je na hlavnej chodbe ČSA 1 prezentovaná výstava 2024 Výročia slávnych osobností. Žiakom prinášame kalendárium výročí s portrétmi jubilujúcich osobností slovenskej a svetovej kultúry, vedy, politiky a ďalších oblastí verejného života od roku 1324 po rok 1974. Autormi vystavených portrétov sú naši šikovní žiaci 7.-9. ročníkov. Ku každej osobnosti sme pripravili i niečo navyše. Príďte sa pozrieť! 

            Mgr. M. Knuthová

        • Geografická olympiáda - školské kolo
          • Geografická olympiáda - školské kolo

          • V piatok 19. januára 2024 si žiaci 5. až 9. ročníka overili svoje vedomosti a zručnosti z geografie v školskom kole geografickej olympiády.V elektronickom teste si mohli prepojiť teóriu z vyučovacích hodín s praktickým využitím získaných poznatkov. Najlepší traja žiaci z každej kategórie postupujú do okresného kola, ktoré sa uskutoční 28. februára 2024.

      • Kontakty

        • Základná škola, Československej armády 22, Prešov
        • Riaditeľka školy: Tel: 051 / 748 09 30 Zástupkyňa riad. školy ISCED 2: Tel: 051 / 748 09 32 Zástupkyňa riad. školy ISCED 1: Tel: 051 / 748 09 36 Hosp. zástupca školy: Tel: 051/ 748 09 34 Výchovná poradkyňa: Tel: 051/ 748 09 35 Kancelária riaditeľky: Tel: 051 / 748 09 31 Učtáreň: Tel: 051/ 748 09 33 Personálna a mzdová agenda: Tel: 051/3810799 Školská jedáleň ČSA 1 (triedy 5 - 9): Tel: 051 / 748 09 38 Školská jedáleň ČSA 2 (triedy 1 - 4): Tel: 051 / 748 09 39
        • Základná škola, Československej armády 22, 080 01 Prešov Slovakia
      • Prihlásenie