Novinky

        • DOD na Prešovskej univerzite
          • DOD na Prešovskej univerzite

          • Deň otvorených dverí na Prešovskej univerzite je každoročnou záležitosťou, na ktorej nechýbajú ani naši deviataci. Aj tento rok sme sa boli pozrieť na rôzne katedry, ktoré prezentujú možnosti štúdia a tak pomáhajú žiakom a študentom ľahšie sa rozhodnúť pri voľbe svojho budúceho povolania. Našich žiakov najviac zaujala katedra ekológie, biológie, geografie ale neobišli sme ani dejepis či fyziku. Žiaci si mohli naživo vyskúšať prácu s profesionálnym mikroskopom, či prezrieť preparáty živočíchov. V kvízových úlohách si overili svoje vedomosti o Slovensku. Špeciálnu pozornosť sme venovali včelárstvu, kde nám pán včelmajster Prešovskej univerzity ukázal rôzne produkty našich včiel. Žiaci si mohli vyrobiť aj sviečky z pravého včelieho vosku a ochutnať univerzitný med. Očarení boli aj oddychovou zónou univerzity. 

            Mgr.Oboňová, Mgr. Marchevská 

        • Exkurzia v SOŠ technickej
          • Exkurzia v SOŠ technickej

          • Dňa 16.11. žiaci 7. roč. navštívili SOŠ technickú na Volgogradskej 1 v Prešove. Oboznámili sme sa s možnosťou štúdia a prezreli si rôzne triedy, odborné učebne a dielne. V dielňach nám majstri previedli ukážky prác odborné zamerania. Mohli sme tak vidieť prácu s drevom, železom, murivom, elektronic. prístrojmi a podobne. Oboznámili sme sa tak s prácou stolára, strojového mechanika, tesára, inštalatéra, murára či s prácou mechanika hasičskej techniky.

            Deťom sa exkurzia páčila a už teraz horlivo premýšľajú nad svojím budúcim povolaním. 

            Mgr. Oboňová, Mgr. Marchevská

        • Zapoj sa do vedomostného kvízu a vyhraj tablet
          • Zapoj sa do vedomostného kvízu a vyhraj tablet

          •  V novembri si v našej škole budeme pripomínať 160. výročie vzniku Matice slovenskej. Učitelia slovenského jazyka spolu so žiakmi pripravili zaujímavé podujatia, ktoré budú prebiehať počas mesiaca november pod názvom Slávnosti Matice slovenskej. Ich súčasťou je exkurzia žiakov do Matice slovenskej v Martine, prednáška o činnosti MS, Memorandum o spolupráci s MS, vyhlásenie vedomostného kvízu 6.11.2023 - plagát, informačné tabule na hlavnej chodbe, vedomostný kvíz pre žiakov 2. stupňa v termíne 13. - 22.11.2023, sadenie lipy národnej hrdosti v areáli školy a slávnostný program so žrebovaním o tablet za účasti riaditeľa Domu MS v Prešove dňa 24.11.2023.

            Študuj info na chodbe alebo si naskenuj do mobilu QR kód s informáciami. V termíne 13. - 22.11.2023 vypracuj test, ktorý bude k dispozícii u vašich učiteľov slovenčiny. Vypracuj test na 100% a dostaň sa do žrebovania, ktoré sa uskutoční 24.11.2023.

            Vedomostny_kviz.pdf

        • Tvorivé dielne v 1. ročníku
          • Tvorivé dielne v 1. ročníku

          • Žiaci 1.A a 1.D triedy zažili neobyčajnú hodinu, na ktorej si mohli pod odborným okom p. Mgr. Madzíkovej vyskúšať vyrobiť niečo z hliny. Na vlastné oči videli, ako sa pracuje na hrnčiarskom kruhu a kto chcel a nebál sa, mohol si to aj sám skúsiť. Všetci vyrobili krásny hlinený výrobok a dozvedeli sa mnoho vecí o výrobe keramiky na  Slovensku. Zážitkovú hodinu nám sprostredkovala p. T. Kažimírová, za čo jej veľmi pekne ĎAKUJEME.

        • Krása našich hôr - ŠKD
          • Krása našich hôr - ŠKD

          • Tatry – naše neopakovateľné hory. Ponúkajú tak veľa krás, že sa ich oplatí spoznávať. Aj my v ŠKD sme sa jedno popoludnie preniesli do našich hôr. Aj keď v Tatrách už viacerí boli, túžili sa dozvedieť o nich viac zaujímavostí, lebo Tatry to nie sú len skaly, sneh a lanovky, ale aj vzácne rastliny a živočíchy, ktoré sú ľudskému oku skryté a nikde inde na svete ich nenájdete. A tak sa zvedavé deti vydali na cestu spoznávania krás našich hôr. Najviac sa deti potešili a zabavili pri hľadaní odpovedí v kvíze o Tatrách. Prváčikovia už budú na ďalšiu návštevu hôr skvelo pripravení, pretože už dobre vedia, ako hory obdivovať a zároveň ich chrániť.

            Chráňme Tatry! Sú naším najväčším pokladom, ktorým sa smieme pýšiť.

            Mgr. Alena Andreanská

        • Dopravný kvíz v ŠKD
          • Dopravný kvíz v ŠKD

          • ,,Utekaj, spomaľ, stop!“ Poznáš dopravné značky?

            Jedno príjemné popoludnie sme si v ŠKD pripomenuli, ako sa máme správať na ceste, v premávke, či v autobuse. Ukázali sme si niekoľko dopravných značiek, upozornení a osvojili sme si svoje znalosti a vedomosti o doprave. Spoločne sme vyriešili  dopravný kvíz, ktorý deti hravo zvládli. Po rozhovore, ukážkach a kvíze si deti vytvárali dopravné značky. Deti si z jednotlivých aktivít odniesli nové vedomosti, ktoré využijú v cestnej premávke. Bolo to jedno  milé, tvorivé, dopravné  popoludnie,  o čom svedčia aj fotky z tejto aktivity.

            Mgr. Ivana Puzderová

        • Aj písomka nás baví....:)
          • Aj písomka nás baví....:)

          • Sme šiestaci a začíname s nemčinou. Máme za sebou 1. lekciu a očakávame písomku. Na naše prekvapenie –žiadne papiere a pero nepotrebujeme. Stačí malý šikovný tablet! Tablety sme dostali začiatkom tohto šk. roka. Pán Oto Marci nám ich „prebudil“ a nainštaloval potrebný softvér. Ďakujeme! Písomku sme si našli na testovaní v Alfovi. Bavilo nás to oveľa viac ako papierová písomka. Aj výsledky boli výborné. Vieme, že je to len začiatok a v budúcnosti sa budeme musieť učiť oveľa viac, ale písomka na tablete nás baví!

            nemčinári zo 6. C a Mgr. Iveta Janeková

        • Svetový deň mlieka v ŠKD
          • Svetový deň mlieka v ŠKD

          • V našom 6.oddelení sme si pripomenuli svetový deň mlieka na školách, počas ktorého sme si pozreli príbeh mlieka od kravičky až po mliečko v obchode. Deti si vyrobili krásne čelenky kravičiek a papierové figúrky. Najlepšia časť pre deti bola samozrejme ochutnávka rôznych mliečnych výrobkov, na ktorých si veľmi pochutili. 

            Na záver sme si telo trošku roztancovali - ,,V zdravom tele zdravý duch”- obľúbeným Just Dance.

            Denisa Lutringová

        • Čarodejnícky večierok alebo Halloween trochu ináč. (zábavné aktivity, čarovné nápoje, bláznivé jedlá)
          • Čarodejnícky večierok alebo Halloween trochu ináč. (zábavné aktivity, čarovné nápoje, bláznivé jedlá)

          • Abraka dabra, lára fáry, kostlivá noha, čierna Mery.

            Čarujem búrku, čarujem sucho, na čáry stačí Babské ucho.

            Na čáry stačí čertia noha, dva zuby dračie, vlčia noha.

            Čarujem, čarujem máme paličku, niekto má maličkú niekto polovičku.

            Enyky, benyky hadie jedy, mávame paličkou naposledy:

            Nech je tu pitie, jedla hrniec, nech je tu hudba, divoký tanec.

            A to sa nám aj splnilo.

            Posledný deň pred prázdninami sme boli pozvaní na Čarodejnícky večierok do ABC – centra voľného času.

            Čakala nás krásne vyzdobená sála, stôl plný dobrôt a už od dverí bolo počuť tanečnú hudbu. Sprevádzali nás čarodejky, ktoré nás privítali a prezradili, čo nás čaká. A bolo toho neúrekom – disciplíny šikovnosti, prekážková dráha, vedomostný kvíz, najlepšie tanečné kreácie. A samozrejme čarodejnícka diskotéka, na ktorej sa deti do sýtosti vyjašili.

            Ďakujeme ABC- centru voľného času za pozvanie, bolo nám super!


            Denisa Lutringová

        • Čarodejnícky večierok, alebo  Halloween trochu ináč
          • Čarodejnícky večierok, alebo  Halloween trochu ináč

          • Všetky deti milujú oslavy a párty, tak prečo si nespestriť tmavé jesenné popoludnia troškou radosti a smiechu. Deň pred jesennými prázdninami sa popoludní naša škola preobliekla do „Halloweenského“ šatu a v školskom klube bolo ozaj STRAŠIDELNE veselo 😄. Stačilo si obliecť kostýmy čarodejníc, duchov aj iných strašidiel a zábava mohla začať. Pani vychovávateľky si pre deti pripravili aktivity a hry plné zábavy, nechýbali pavučiny, čarovné nápoje, či bláznivé jedlá. Deti si to užívali naplno. Veď  predsa všetko, čo je trošku tajomné, je aj príťažlivé a môže byť príležitosťou na nevšedný zážitok.

            Na záver chceme poďakovať aj rodičom, ktorí deťom pripomenuli, aby si nezabudli doma svoje masky a pribalili im na našu párty aj nejakú chutnú maškrtu. Všetkým Vám zo srdca ĎAKUJEME.

             

            Mgr. Adriana Debreceniová

        • Exkurzia v Budapešti
          • Exkurzia v Budapešti

          • Minulý týždeň sme navštívili susedný štát Maďarsko. Cieľom nášho výletu bola návšteva hlavného mesta Budapešť. 

            V Budapešti sme navštívili najskôr Tropikárium, kde sme videli ako vyzerá podmorský svet a prales. Bolo super vidieť žralokov tak blízko. Potom sme sa presunuli do centra mesta, kde sme videli veľa historických pamiatok a budov. Navštívili sme aj miestny trh v historických priestoroch. 

            Hugo Ž. 5.F

        • Projektová hodina matematiky
          • Projektová hodina matematiky

          • S 5.B a s 5.F triedou na hodine matematiky sme tému: Stavby z kociek premenili na praktickú projektovú úlohu. Úlohou žiakov bolo v dvojiciach/trojiciach postaviť z kociek (z rôzneho materiálu) stavbu a následne ju odprezentovať spolu s jej kódovacím plánom. Boli sme veľmi milo prekvapení, že žiaci naozaj s veľkou radosťou a nadšením prezentovali svoje stavby.

            I. Minarčíková

        • Exkurzia v Martine
          • Exkurzia v Martine

          •  V novembri si v našej škole budeme pripomínať 160. výročie vzniku Matice slovenskej. Učitelia slovenského jazyka spolu so žiakmi pripravili zaujímavé podujatia, ktoré budú prebiehať počas mesiaca november pod názvom Slávnosti Matice slovenskej. Ich súčasťou je exkurzia žiakov do Matice slovenskej v Martine, prednáška o činnosti MS, Memorandum o spolupráci s MS, vyhlásenie vedomostného kvízu 6.11.2023 - plagát, informačné tabule na hlavnej chodbe, vedomostný kvíz pre žiakov 2. stupňa v termíne 13. - 22.11.2023, sadenie lipy národnej hrdosti v areáli školy a slávnostný program so žrebovaním o tablet za účasti riaditeľa Domu MS v Prešove dňa 24.11.2023.

            8. novembra sa žiaci našej školy zúčastnili literárnej exkurzie do Martina. Naše prvé kroky smerovali do Slovenského národného literárneho múzea, ktoré sídli v prvej budove MS. Tu si žiaci vypočuli prednášku o Matici slovenskej, o jej dôležitosti a posolstve, ktoré plní dodnes. Duša našich žiakov pookriala pri rukopisoch známych umeleckých diel slovenských literátov. Mohli vidieť ručne písané knihy v hlaholike a cyrilike či diela štúrovcov, ktoré veľmi dobre poznajú z hodín literatúry. Navštívili sme aj budovu Matice slovenskej, kde sa nás privítal tajomník MS RNDr. Ján Seman. Absolvovali prehliadku areálu so 17 bustami národných dejateľov aj historickej budovy. Žiaci mali možnosť pozrieť si centrum mesta Martin v čase osobného voľna. Program exkurzie bol bohatý a naše kroky ďalej viedli na Národný cintorín, kde sme si zapálením sviečok uctili slovenských literárnych velikánov a športovcov. Pokračovali sme návštevou Múzea slovenskej dediny v Martine, ktoré je najväčším skanzenom na Slovensku. Všetci sme sa vrátili plní zážitkov a krásnych spomienok.

            Mgr. Ižárová, Mgr. Knuthová

        • Exkurzia v Banskej Bystrici
          • Exkurzia v Banskej Bystrici

          • 19. októbra 2023 sa žiaci 6. ročníka zúčastnili exkurzie v Tajove a v Literárno-hudobnom múzeu v Banskej Bystrici. V Tajove, v malebnej rodnej drevenici spisovateľa Jozefa Gregora Tajovského, sme si pozreli expozíciu venovanú histórii a významným osobnostiam obce Tajov, Jozefovi Gregorovi Tajovskému a jeho manželke, spisovateľke Hane Gregorovej a slávnemu tajovskému rodákovi, vynálezcovi, maliarovi, kňazovi Jozefovi Murgašovi.  V Literárno-hudobnom múzeu v Banskej Bystrici sme navštívili expozíciu v Bábkarskom salóne, kde sme mali možnosť spoznať bábkarské tradície, históriu i súčasnosť bábkarského umenia, ba dokonca sme si vyskúšali vodenie bábok. Rovnako zaujímavou bola expozícia ľudových hudobných nástrojov, kde sme sa dozvedeli ako sa hudobné nástroje vyrábajú, aké zvuky vydávajú a na čo v minulosti hudobné nástroje slúžili.

            Mgr. M. Knuthová

        • Jazykovo – plavecký výcvik 23.10. – 27.10.2023, hotel Amália Nová Lesná
          • Jazykovo – plavecký výcvik 23.10. – 27.10.2023, hotel Amália Nová Lesná

          • English and swimming

            This trip was really amazing. There was so much fun. When we came there we were really excited and nervous because we didn´t know what will we do. We got to our rooms. They were beautiful and aesthetic. Sometimes the rooms were a little bit messy but we cleaned them. The food here was better than from our grandmas. It was very luxury.

            We were also taking English and Swimming classes. We really loved them. English lesson with Mrs Havrilayová, Mrs Bednárová, Mrs Padová were very funny, creative and we learnt a lot of new things. We liked the game when we were looking for QR codes in order to answer the questions.

            Our  swimming lesson were exciting too. Mrs Dubcová and Mrs Petrušová taught us new swimming styles, we played lots of games in water. It was so much fun.

            On Wednesday evening teachers prepared an English film for us. We were really sorry when children didn´t pay attention to the film.  

            The best thing was playing billiard. We spent so much time there. On Friday we were really sad that we had to leave. We created so many memories there.

             Thank you!

            Anna Š., Zoja D. a Ivana F. zo 6.A

        • Nemrač sa, usmievaj sa v ŠKD
          • Nemrač sa, usmievaj sa v ŠKD

          •  Svetový deň úsmevu sa každoročne pripisuje prvému piatku v mesiaci október. Tento deň je určený na dobré skutky, dobrú náladu a na pochopenie sily úsmevu, ktorý robí naše dni krajšími. Podobne, ako Harvey Richard Ball, iniciátor tohto dňa a zároveň tvorca slávneho žltého smajlíka - symbolu šťastia a radosti na celom svete, sme si aj s deťmi v ŠKD vytvorili ,,veselých smajlíkov´´. Deti si do farebných kruhov dokreslili veselé očká a široké úsmevy. Celé popoludnie sme sa v ŠKD držali hesla: Usmievaj sa! Povedz niečo pekné! Sprav niečo pekné! Priprav niekomu malý darček! Deti pochopili, aké je jednoduché smiať sa a zbytočne sa nemračiť. Hotových smajlíkov podarovali deti doma svojim súrodencom a mamičkám, aby mali tiež dôvod na úsmev. 

            Mgr. Aneta Kuchárová

        • Základný plavecký výcvik
          • Základný plavecký výcvik

          • Plávanie a šantenie vo vode patrí k obľúbeným detským činnostiam. Počas týždenného plaveckého výcviku na ZŠ Mirka Nešpora, žiaci 3.A, 3.B, 3.C, 3.D a 4.D triedy absolvovali základný plavecký výcvik. Okrem výborných plavcov, ktorí si zdokonaľovali svoje plavecké schopnosti sa aj úplní neplavci naučili nebáť vody a skamarátiť sa s ňou. A to až natoľko, že posledný deň základného plaveckého výcviku, každý žiak zaplával v bazéne podľa svojich možností a nadobudnutých schopností svoju ,,prvú dĺžku". Veríme, že si plávanie obľúbili a budú aj vo voľnom čase rozvíjať svoj vzťah k vode.

            Mgr. Lenka Červenicķá, PhD.

        • Finančná zbierka k Medzinárodnému dňu zvierat
          • Finančná zbierka k Medzinárodnému dňu zvierat

          • Dňa 4.októbra si žiaci 1.stupňa pripomenuli Medzinárodný deň zvierat, ktorý má za cieľ upozorniť na kritickú situáciu ohrozených druhov živočíchov. Tento deň je príležitosťou pripomenúť si náš vzťah k zvieratám okolo nás a uvedomiť si ich význam pre zdravý a funkčný ekosystém našej planéty. V našom okolí sa pohybuje množstvo psíkov a mačiek, ktoré sú opustené a nemajú svoj domov. Práve z tohto dôvodu bola vyhlásená dobrovoľná zbierka pre Prešovských havkáčov, ktorí sa starajú o takéto zvieratká. Vyzbieralo sa 178 eur, za ktoré sa nakúpili potrebné veci a potraviny pre malých miláčikov. Všetkým rodičom a žiakom za príspevky srdečne ďakujeme.

            Ľ.Uhlárová

    • Kontakty

      • Základná škola, Československej armády 22, Prešov
      • Riaditeľka školy: Tel: 051 / 748 09 30 Zástupkyňa riad. školy ISCED 2: Tel: 051 / 748 09 32 Zástupkyňa riad. školy ISCED 1: Tel: 051 / 748 09 36 Hosp. zástupca školy: Tel: 051/ 748 09 34 Výchovná poradkyňa: Tel: 051/ 748 09 35 Kancelária riaditeľky: Tel: 051 / 748 09 31 Učtáreň: Tel: 051/ 748 09 33 Personálna a mzdová agenda: Tel: 051/3810799 Školská jedáleň ČSA 1 (triedy 5 - 9): Tel: 051 / 748 09 38 Školská jedáleň ČSA 2 (triedy 1 - 4): Tel: 051 / 748 09 39
      • Základná škola, Československej armády 22, 080 01 Prešov Slovakia
    • Prihlásenie