Novinky

        • Imatrikulácia prvákov
          • Imatrikulácia prvákov

          • Dňa 22.11.2023 sa pod záštitou ŠKD konala Slávnostná imatrikulácia našich prváčikov. Medzi pozvanými hosťami boli rodičia, starí rodičia a vedenie školy.

            Všetko sa to odohrávalo v „Čarovnom lese“, kde pracovité včielky z 1.A, usilovné lienky z 1.B, veselé farbičky z 1.C a krásne margarétky z 1.D predviedli, čo sa naučili za prvé mesiace v škole. Svojimi milými vystúpeniami potešili rodičov a stali sa tak nie len čestnými občanmi čarovného lesa, ale aj hrdými prvákmi našej školy. Po zložení sľubov a dekorovaní slávnostnú imatrikuláciu ukončili prváckou hymnou – piesňou Čím chcem byť.

            Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali sa príprave a realizácii tohto podujatia.

            Našim prváčikom prajeme veľa úspechov, zážitkov a veľa nových kamarátov.

            PaedDr. Zlatica Husárová

        • Štvrtáci v planetáriu
          • Štvrtáci v planetáriu

          • V októbri a novembri navštívili štvrtáci Hvezdáreň a planetárium v Prešove, ktoré má pre žiakov pripravené zážitkové vzdelávacie programy. V prednáškovej sále to bol videoprogram Rozprávanie o slnečnej sústave, ktorý je vhodný na zopakovanie a doplnenie prírodovedného učiva. Formou rozhovoru a bádania sú vysvetlené súčasné poznatky o slnečnej sústave. Aj program v planetáriu Pohľady na oblohu upevňuje a rozširuje vedomosti žiakov. Názorne ukazuje, ako sa prejavujú na oblohe pohyby Zeme okolo osi a okolo Slnka. Popisuje sa rozdiel medzi letným a zimným dňom. Žiakov zaujali aj ukážky najznámejších súhvezdí a niektorých planét na nočnej oblohe. Dozvedeli sa, prečo vidíme Mesiac vo fázach a čo sú to kométy a meteory.

            Svoje poznatky z výučby a z exkurzie využili štvrtáci pri zhotovovaní projektu Slnečná sústava. Originálne a zaujímavé 3D projekty boli vystavené v priestoroch školy a mohli ich tak vidieť všetci žiaci 1. stupňa.

            Žiaci IV. A, IV. B, IV. C, IV. D, IV.E s triednymi učiteľkami

        • Šarkaniáda v ŠKD
          • Šarkaniáda v ŠKD

          • Jedna z vecí, ktoré patria k jeseni sú šarkany. Aj my sme si v ŠKD vyrobili vlastných šarkanov, ktorých sme aj vyskúšali, ako lietajú. Pri výrobe šarkanov sme použili také materiály, ktoré sú priateľské k prírode, pretože sa kedykoľvek môže stať, že sa nám šarkan odtrhne a uletí. Pri výrobe šarkanov sme ako základ použili papier a drevené špajle. Deti si podľa svojej fantázie vyzdobili svojich šarkanov farbami. Keď si každý dokončil svojho šarkana, šli sme ich vyskúšať. Vonku nám všetky šarkany parádne lietali, deti boli šťastné, že sa im šarkany vydarili. Bolo to milé popoludnie, z ktorého si deti odniesli zážitky a samozrejme svojich šarkanov.

            Mgr. Martina Dziaková

        • Zlatý slávik v ŠKD
          • Zlatý slávik v ŠKD

          • „Človek by mal každý deň počuť aspoň jednu pieseň,

            čítať jednu krásnu báseň,

            vidieť jednu výbornú maľbu.“ J.W.Goethe

             

                 My sme nielen počuli, ale  sme si aj zaspievali krásne piesne na spoločnom podujatí Zlatý slávik v našej ŠKD. Boli to piesne moderné, ale aj ľudové napr. Niet krajšieho dreva, Vež ty zajdu, Slovensko moje, Kristína - Na bieleho koňa, Ta ne, ta ne, Jabĺčko....

                 Talentov bolo neúrekom, ale zvíťaziť mohol len jeden. A pre nás, našim Zlatým slávikom sa stali dievčatá zo 4.A s piesňou skupiny Hex Pomaranče.

            Ďakujem dievčatá za dôstojnú reprezentáciu vašich oddelení!

            Mgr. Danka Bulíková

        • Olympiáda ľudských práv
          • Olympiáda ľudských práv

          • 23.novembra sa žiaci 8.A Dominika Gmitrová a Jakub Grznár zúčastnili pilotného ročníka Olympiády ľudských práv. Obsadili pekné štvrté miesto. Spolu s rovesníkmi zo základných škôl aj osemročných gymnázií si uvedomili, aké dôležité je, aby sa mladí ľudia zaujímali o spoločenské dianie, demokratické občianstvo, kritické myslenie. Poznali svoje práva a zároveň boli citliví a vnímaví ku právam iných ľudí.

            Mgr. Martin Kyseľ

        • Vyhodnotenie zberu gaštanov
          • Vyhodnotenie zberu gaštanov

          • JEDNOTLIVCI:    1. Richard H.         -5. E (410,65kg)

                                         2. Katarína Dz.      - 2.B (126,55kg)

                                         3. Brian  K.             -5. C (113,45kg)

                                         4. Nina  R.              - 2. E (107,05kg)

                                         5. Juraj V.               -4. E (105,50kg)

                                         6. Karolína H.         -2.A (105kg)

            TRIEDY:                 1. 3.A  - 424,95kg

                                           2. 4.D  - 401kg

        • Deň nenakupovania
          • Deň nenakupovania

          • V mesiaci november je veľa dní, ale len jeden je DŇOM NENAKUPOVANIA. My sme si v triedach spestrili vyučovanie praktickou ochutnávkou doma pripravených nátierok. Zistili sme, že nie vždy je potrebné nakupovať. Môžeme spotrebovať, čo doma máme. O nenakupovaní, neplytvaní jedlom, aj o tom je praktická časť finančnej gramotnosti žiakov na našej škole.

            Mgr. Lenka Červenická, PhD.

        • Školské slávnosti Matice slovenskej
          • Školské slávnosti Matice slovenskej

          • 24. novembra 2023 vyvrcholil program Školských slávností Matice slovenskej v našej škole za účasti riaditeľa Domu Matice slovenskej v Prešove PhDr. Erika Germušku, PhD., ktorý vo svojom príhovore ocenil vedomosti i talenty našej slovenskej „omladiny“. Program bol popretkávaný vedomosťami žiakov o Matici slovenskej, hrdými slovenskými piesňami a ľudovými tancami v podaní súčasných aj bývalých žiakov školy. Pani riaditeľka vyžrebovala víťaza kvízovej súťaže, ktorý si odniesol tablet. Na záver slávnosti žiaci, spoločne s vedením školy a riaditeľom Domu MS v Prešove, zasadili Lipu národnej hrdosti. Má žiakom pripomínať krásu slovenčiny, ktorá ľubozvučne znie už 180 rokov, dôležitosť duchovného bohatstva nášho národa, o ktorého povedomie sa stará Matica slovenská už 160 rokov. Nech je symbolom slobody, tolerancie a národnej hrdosti Slovákov, našich žiakov, ktorí ju zasadili. Nech sú jej korene pevné ako základy našej školy a koruna rastie do výšav ako sny a ambície jej žiakov.

            Mgr. M. Knuthová

        • Mesiac v znamení športu
          • Mesiac v znamení športu

          • V dňoch 15. a 16.11.2023 sa uskutočnili florbalove a futbalové turnaje medzi triedami žiakov 5. a 6. ročníka, kde si  žiaci mohli zmerať sily a utužiť kolektívne vzťahy. Vo florbalovom turnaji medzi žiakmi 5. ročníka zvíťazila 5.D trieda (2.miesto 5.E, 3. miesto 5.C) a vo futbalovom turnaji medzi žiakmi 6. ročníka zvíťazila 6.A trieda (2. miesto 6.B, 3. miesto 6.E). Víťazom gratulujeme a tešíme sa na ďalšie turnaje.

            Športu zdar!

        • Ponožkový október
          • Ponožkový október

          • Ako je už dobrým zvykom, aj tento rok sme sa na prvom stupni spoločne zapojili do charitatívnej akcie s názvom "Ponožkový október". Jej cieľom bolo vyzbierať ponožky pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. Výzva bola úspešne splnená! Máme za sebou krásnu zbierku teplých ponožiek, ktorá v najbližších dňoch bude odovzdaná ľuďom bez domova a tým, ktorí sa ocitli v núdzi. Veríme, že im pomôže prežiť zimné mesiace s nohami v teple. Z celého srdca ĎAKUJEME všetkým, ktorí sa zapojili a podporili túto zbierku. 

            Mgr. Adriana Debreceniová.

        • Bubnovačka
          • Bubnovačka

          • 20.11.2023 sa naša škola pripojila k projektu ,, Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť“. Tento desiaty ročník má upozorniť verejnosť na skutočnosť, že nie každé detstvo prebieha ,,bez modrín“. Symbolikou hlasného a silného bubnovanie sa táto akcia snaží upriamiť pozornosť na dôležitosť ochrany detí pred násilím, podporu spoločnosti v tejto oblasti a potrebu včasnej prevencie.

            Ľ. Uhlárová

        • Guinnessova kniha rekordov v ŠKD
          • Guinnessova kniha rekordov v ŠKD

          • Najväčšia ryba alebo najšikovnejší papagáj?

            Aké sú najnetradičnejšie rekordy sveta a ako vznikol nápad spísať ich do jednej knihy?

            Príbeh vzniku je sám osebe zaujímavý. V roku 1951 sa riaditeľ pivovaru Guinness Sir Hugh Beaver stretol so svojimi známymi pri poľovačke. Nevedeli sa zhodnúť, ktorý poľovnícky vták je najrýchlejší, a tak sa rozhodli hľadať odpoveď v rôznych knihách. Lenže Sir Hugh Beaver ani žiaden jeho priateľ odpoveď nemohli nájsť. Ani po troch rokoch Beaver na túto konverzáciu nemohol zabudnúť a rozhodol sa vytvoriť akúsi príručku, ktorá by bola po ruke pri každej debate. Po 13 intenzívnych týždňoch písania a práce bola v roku 1955 vydaná prvá Guinnessova kniha rekordov.

            Tak ako Sir Hugh Beaver neoblomne hľadal a hútal, tak aj naši druháci vymýšľali, hľadali a hútali, aký ešte rekord v knihe nie je. Vytvorili sme si preto vlastné knihy s vlastným rekordom a zistili sme, že niektoré sa naozaj v jednej z najznámejších kníh doteraz nenachádzajú.

            Mgr. Veronika Baluchová

        • DOD na Prešovskej univerzite
          • DOD na Prešovskej univerzite

          • Deň otvorených dverí na Prešovskej univerzite je každoročnou záležitosťou, na ktorej nechýbajú ani naši deviataci. Aj tento rok sme sa boli pozrieť na rôzne katedry, ktoré prezentujú možnosti štúdia a tak pomáhajú žiakom a študentom ľahšie sa rozhodnúť pri voľbe svojho budúceho povolania. Našich žiakov najviac zaujala katedra ekológie, biológie, geografie ale neobišli sme ani dejepis či fyziku. Žiaci si mohli naživo vyskúšať prácu s profesionálnym mikroskopom, či prezrieť preparáty živočíchov. V kvízových úlohách si overili svoje vedomosti o Slovensku. Špeciálnu pozornosť sme venovali včelárstvu, kde nám pán včelmajster Prešovskej univerzity ukázal rôzne produkty našich včiel. Žiaci si mohli vyrobiť aj sviečky z pravého včelieho vosku a ochutnať univerzitný med. Očarení boli aj oddychovou zónou univerzity. 

            Mgr.Oboňová, Mgr. Marchevská 

        • Exkurzia v SOŠ technickej
          • Exkurzia v SOŠ technickej

          • Dňa 16.11. žiaci 7. roč. navštívili SOŠ technickú na Volgogradskej 1 v Prešove. Oboznámili sme sa s možnosťou štúdia a prezreli si rôzne triedy, odborné učebne a dielne. V dielňach nám majstri previedli ukážky prác odborné zamerania. Mohli sme tak vidieť prácu s drevom, železom, murivom, elektronic. prístrojmi a podobne. Oboznámili sme sa tak s prácou stolára, strojového mechanika, tesára, inštalatéra, murára či s prácou mechanika hasičskej techniky.

            Deťom sa exkurzia páčila a už teraz horlivo premýšľajú nad svojím budúcim povolaním. 

            Mgr. Oboňová, Mgr. Marchevská

        • Zapoj sa do vedomostného kvízu a vyhraj tablet
          • Zapoj sa do vedomostného kvízu a vyhraj tablet

          •  V novembri si v našej škole budeme pripomínať 160. výročie vzniku Matice slovenskej. Učitelia slovenského jazyka spolu so žiakmi pripravili zaujímavé podujatia, ktoré budú prebiehať počas mesiaca november pod názvom Slávnosti Matice slovenskej. Ich súčasťou je exkurzia žiakov do Matice slovenskej v Martine, prednáška o činnosti MS, Memorandum o spolupráci s MS, vyhlásenie vedomostného kvízu 6.11.2023 - plagát, informačné tabule na hlavnej chodbe, vedomostný kvíz pre žiakov 2. stupňa v termíne 13. - 22.11.2023, sadenie lipy národnej hrdosti v areáli školy a slávnostný program so žrebovaním o tablet za účasti riaditeľa Domu MS v Prešove dňa 24.11.2023.

            Študuj info na chodbe alebo si naskenuj do mobilu QR kód s informáciami. V termíne 13. - 22.11.2023 vypracuj test, ktorý bude k dispozícii u vašich učiteľov slovenčiny. Vypracuj test na 100% a dostaň sa do žrebovania, ktoré sa uskutoční 24.11.2023.

            Vedomostny_kviz.pdf

        • Tvorivé dielne v 1. ročníku
          • Tvorivé dielne v 1. ročníku

          • Žiaci 1.A a 1.D triedy zažili neobyčajnú hodinu, na ktorej si mohli pod odborným okom p. Mgr. Madzíkovej vyskúšať vyrobiť niečo z hliny. Na vlastné oči videli, ako sa pracuje na hrnčiarskom kruhu a kto chcel a nebál sa, mohol si to aj sám skúsiť. Všetci vyrobili krásny hlinený výrobok a dozvedeli sa mnoho vecí o výrobe keramiky na  Slovensku. Zážitkovú hodinu nám sprostredkovala p. T. Kažimírová, za čo jej veľmi pekne ĎAKUJEME.

        • Krása našich hôr - ŠKD
          • Krása našich hôr - ŠKD

          • Tatry – naše neopakovateľné hory. Ponúkajú tak veľa krás, že sa ich oplatí spoznávať. Aj my v ŠKD sme sa jedno popoludnie preniesli do našich hôr. Aj keď v Tatrách už viacerí boli, túžili sa dozvedieť o nich viac zaujímavostí, lebo Tatry to nie sú len skaly, sneh a lanovky, ale aj vzácne rastliny a živočíchy, ktoré sú ľudskému oku skryté a nikde inde na svete ich nenájdete. A tak sa zvedavé deti vydali na cestu spoznávania krás našich hôr. Najviac sa deti potešili a zabavili pri hľadaní odpovedí v kvíze o Tatrách. Prváčikovia už budú na ďalšiu návštevu hôr skvelo pripravení, pretože už dobre vedia, ako hory obdivovať a zároveň ich chrániť.

            Chráňme Tatry! Sú naším najväčším pokladom, ktorým sa smieme pýšiť.

            Mgr. Alena Andreanská

        • Dopravný kvíz v ŠKD
          • Dopravný kvíz v ŠKD

          • ,,Utekaj, spomaľ, stop!“ Poznáš dopravné značky?

            Jedno príjemné popoludnie sme si v ŠKD pripomenuli, ako sa máme správať na ceste, v premávke, či v autobuse. Ukázali sme si niekoľko dopravných značiek, upozornení a osvojili sme si svoje znalosti a vedomosti o doprave. Spoločne sme vyriešili  dopravný kvíz, ktorý deti hravo zvládli. Po rozhovore, ukážkach a kvíze si deti vytvárali dopravné značky. Deti si z jednotlivých aktivít odniesli nové vedomosti, ktoré využijú v cestnej premávke. Bolo to jedno  milé, tvorivé, dopravné  popoludnie,  o čom svedčia aj fotky z tejto aktivity.

            Mgr. Ivana Puzderová

        • Aj písomka nás baví....:)
          • Aj písomka nás baví....:)

          • Sme šiestaci a začíname s nemčinou. Máme za sebou 1. lekciu a očakávame písomku. Na naše prekvapenie –žiadne papiere a pero nepotrebujeme. Stačí malý šikovný tablet! Tablety sme dostali začiatkom tohto šk. roka. Pán Oto Marci nám ich „prebudil“ a nainštaloval potrebný softvér. Ďakujeme! Písomku sme si našli na testovaní v Alfovi. Bavilo nás to oveľa viac ako papierová písomka. Aj výsledky boli výborné. Vieme, že je to len začiatok a v budúcnosti sa budeme musieť učiť oveľa viac, ale písomka na tablete nás baví!

            nemčinári zo 6. C a Mgr. Iveta Janeková

    • Kontakty

      • Základná škola, Československej armády 22, Prešov
      • Riaditeľka školy: Tel: 051 / 748 09 30 Zástupkyňa riad. školy ISCED 2: Tel: 051 / 748 09 32 Zástupkyňa riad. školy ISCED 1: Tel: 051 / 748 09 36 Hosp. zástupca školy: Tel: 051/ 748 09 34 Výchovná poradkyňa: Tel: 051/ 748 09 35 Kancelária riaditeľky: Tel: 051 / 748 09 31 Učtáreň: Tel: 051/ 748 09 33 Personálna a mzdová agenda: Tel: 051/3810799 Školská jedáleň ČSA 1 (triedy 5 - 9): Tel: 051 / 748 09 38 Školská jedáleň ČSA 2 (triedy 1 - 4): Tel: 051 / 748 09 39
      • Základná škola, Československej armády 22, 080 01 Prešov Slovakia
    • Prihlásenie