Novinky

        • Miestna krajina očami detí
          • Miestna krajina očami detí

          • 19. apríla 2023 sa uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie geografickej súťaže Miestna krajina očami detí, ktorú pripravili pedagógovia ZŠ, Československej armády 22 pod vedením Mgr. Daniely Petrušovej v spolupráci s Odborom školstva, kultúry a cestovného ruchu, Katedrou geografie a aplikovanej geoinformatiky FHPV PU a pod záštitou Františka Oľhu, primátora mesta Prešov.

            Súťažili päťčlenné družstvá z ôsmich škôl:

            ZŠ Československej armády 22, Prešov,

            ZŠ Lesnícka 1, Prešov,

            ZŠ Šmeralova 25, Prešov,

            CZŠ s MŠ sv. Gorazda, Prešov,

            ZŠ Kúpeľná 2, Prešov,

            ZŠ Šrobárova 20, Prešov,

            ZŠ s MŠ Lipovce 125,

            ZŠ Ľubotice.

                 Rôznorodosť predmetu  geografia sme pretavili do troch súťažných častí  - projektovej, terénnej a vedomostnej. V prvej časti si súťažiaci potrápili hlavičky testom z učiva geografie no druhá, praktická časť, už bola cestou za dobrodružstvom, kde žiaci ukázali svoje schopnosti pri orientácii v teréne a pri práci s GPS súradnicami a mapou. Súťažiaci hľadali geokešky, ktoré boli schované v blízkom okolí, a tak mohli spoznať miestnu krajinu, ktorá nás obklopuje. Tretia časť pozostávala z úlohy vytvoriť propagačný materiál miestnej krajiny okresu Prešov a prezentovať ho pred odbornou porotou. Výsledky súťaže vyhlásila predsedníčka poroty PhDr. Alena Madziková z Prešovskej univerzity.

            na 1. mieste sa umiestnila ZŠ Československej armády 22, Prešov

            na 2. mieste sa umiestnila ZŠ Ľubotice

            na 3. mieste sa umiestnila CZŠ s MŠ sv. Gorazda, Prešov

                 Pestrý program vyvrcholil stretnutím s 1. slovenským kozmonautom  brigádnym generálom v.v. Ing. Ivanom Bellom.  Žiaci sa naňho veľmi tešili a bol to nezabudnuteľný zážitok, zahrnuli ho otázkami a boli by pokračovali dlho, dlho. Zaujímavé boli aj stretnutia s jaskyniarom Rudolfom Koščom a prodekanom  RNDr. Štefanom Kocom, ktorý predviedol praktické ukážky dronov a topografie Katedry geografie a aplikovanej geoinformatiky FHPV PU.

               Poďakovanie patrí vedeniu školy za pomoc a podporu pri organizovaní súťaže, za osobnú zaangažovanosť pani riaditeľke Mgr. Ľubici Kohániovej. Veríme, že sa nám podarilo spopularizovať regionálnu geografiu, pomohli sme žiakom zažiť niečo nové a získané vedomosti prakticky využiť v teréne a hlavne spojiť to s dobrodružstvom a zážitkom, pretože o to sa v ZŠ Československej armády 22 pri vyučovaní snažíme.     

                                                              Mgr. Martina Knuthová

            https://www.presov.sk/miestna-krajina-ocami-deti-oznam/mid/491237/.html#m_491237

        • Matematický Klokan - vyhodnotenie
          • Matematický Klokan - vyhodnotenie

          • Dňa 18.4.2023 prebehlo vyhodnotenie medzinárodnej matematickej súťaže Klokan, ktorá sa konala v marci tohto roka. Išlo už o 25. ročník.

            Do súťaže sa z našej školy zapojilo 138 žiakov, prvákov bolo 54, druhákov až štvrtákov bolo 50, z druhého stupňa sa zapojilo 34 žiakov. Najlepšie výsledky dosiahli Timea F. z 1.D, Adriana Š. z 2.A, Samuel T. z 3.C, Adam N. zo 4.F, Nela Dz. z 5.A, Adam K. zo 6.B, Rastislav F. zo 7.A a Richard P. z 9.A triedy.

            Za organizáciu súťaže a vzornú spoluprácu pri organizácii súťaže ďakujeme pani učiteľke Jane Striničovej, ktorá bola koordinátorkou súťaže, ďalej pani zástupkyni Adriane Gočovej, kolegyniam p. uč. Tartaľovej, Sopkovej, Pasternákovej, Uhlárovej, Karoliovej, Funtálovej a Sabolovej a taktiež veľká vďaka patrí všetkým zapojeným žiakom za reprezentáciu školy.

            Mgr. Krutská Morovičová

        •  Hviezdoslavov Kubín – krajské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín – krajské kolo

          • V krajskom kole súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín  získali naše žiačky druhé miestoMária K.IX.A  v 3. kategórii – v prednese poézie a Ella Diana M. z V.B  v 2. kategórii  - tiež v prednese poézie. Napriek tomu, že  Ella  reprezentovala  ZUŠ,  obidvom žiačkam blahoželáme k dosiahnutému úspechu.

                                                                                                                                                        J. Nastišinová

        • Spomienky na Zvedavé čítanie
          • Spomienky na Zvedavé čítanie

          • V utorok 25.4. sme od p. Grajciarovej, spisovateľky, ktorá bola u nás na návšteve v piatok 21.4.2023 dostali krásny list z Jeruzalema ako spomienku a poďakovanie za príjemne strávený čas s našimi tretiakmi a ich p.učiteľkami.

            List všetkých potešil a veríme, že to nebolo naše posledné stretnutie.

            V_Jeruzaleme.docx

        • Záhrada 2023
          • Záhrada 2023

          • Dňa 20.4.2023 sa žiaci 7.C v rámci témy: Moje povolanie, zúčastnili výstavy ABC stavebníctva - ZÁHRADA 2023. Spoločne sme obdivovali rozmanité druhy ovocných i okrasných drevín, kvetín i sadeníc. Svoje miesto tam mali aj rôzne poľnohospodárske stroje a zariadenia. Našich žiakov zaujala práca včelárov a ich výrobky z včelieho vosku. Počas celej exkurzie boli žiaci disciplinovaní a odniesli si mnoho zaujímavých poznatkov.

            J.Striničová, A.Oboňová

        • Lesnícke dni
          • Lesnícke dni

          • V rámci Regionálnych lesníckych dní sa trieda 4.F zúčastnila krásnej a poučnej akcie. Pripomenuli sme si dôležitosť ochrany lesov a prírody. Zážitkovými aktivitami z lesnej pedagogiky sme sa veľa naučili a dozvedeli sme sa o našich stromoch a zvieratách z lesa. Túto aktivitu sme prepojili so 4táckou prírodovedou a teoretické vedomosti, ktoré sa práve učíme, sme si vyskúšali aj prakticky.

            Mgr.Lenka Červenická,PhD.

        • McDonald´s Cup
          • McDonald´s Cup

          • Dňa 21.4.2023 sa žiaci 4. ročníkov zúčastnili okresného kola futbalového turnaja McDonald´s Cup. Zmerali si sily so svojími súpermi a umiestnili sa na 3.mieste. K dosiahnutému úspechu im blahoželáme.

            Mgr. Lenka Červenická, PhD.

        • Zvedavé čítanie
          • Zvedavé čítanie

          • Naša škola sa zapojila do festivalu Zvedavé čítanie na základných školách, ktorý organizovala Krajská knižnica P.O. Hviezdoslava v Prešove. Cieľom Zvedavého čítania bolo zapojiť deti aktívne a tvorivo do príprav programu, aby mohli autora spoznať viac, aby si mohli užiť vzájomnú interakciu.

            V rámci festivalu Zvedavé čítanie dňa 21. 4. 2023 prišla na našu školu pani spisovateľka Miroslava Grajciarová. Zvedaví žiaci spolu s triednymi učiteľkami si vopred  pripravili program. Na hodinách slovenského jazyka a literatúry čítali  knihy Slony kapitána MiGranta, ViaNočná mora z Paríža, Muchy na muške a diskutovali o veselých, ale aj vážnych témach, ktorým sa autorka vo svojej tvorbe venuje. Ku knihám pripravili interaktívnu besedu s detským moderátorom prepojenú nielen so slovenským jazykom a literatúrou, ale aj s matematikou a s výtvarnou výchovou. Cieľ Zvedavého čítania bol splnený. Spoznali sme nielen tvorbu pani spisovateľky, ale v rozhovore sme sa dozvedeli aj veľa zaujímavosti z jej života. Výsledky tvorivého čítania, písania a kreslenia venovali žiaci pani spisovateľke ako poďakovanie a pamiatku na naše stretnutie.

            Žiaci 3.A, 3.B, 3,C s triednymi učiteľkami

        • Dôležitý oznam
          • Dôležitý oznam

          • Vážení rodičia,

            ak ste doteraz nepodali písomne Žiadosť o poskytnutie dotácie (návratku) na stravovanie pre Vaše dieťa, môžete tak urobiť ešte do konca tohto týždňa. Po tomto termíne nebude dieťa zaradené do zoznamu žiadateľov na mesiac máj. Každý rodič môže požiadať o dotáciu na stravu aj v prípade, keď na dieťa poberá daňový bonus.

            Stravovanie bude bez poplatkov pokiaľ budú dodržané obidve podmienky: dieťa bude v škole a zároveň odoberie stravu. Pre prípad porušenia podmienok je potrebné do 28.4. uhradiť zálohu resp. mať na účte stravníka minimálne 20 €. Športovci a dietári doplácajú za stravu k dotáciám 6 € mesačne. Všetky preplatky Vám budú vrátené v júli. Upozornite deti na dôsledné označenie čipu pri odbere stravy, aby to počítač zaznamenal a označil stravu za odobratú. Reklamácie k neoznačeným čipom nebudú akceptované.

            Žiadosti o dotácie a Zápisné lístky na stravovanie sú platné len do konca júna 2023.  Informácie k novému školskému roku 2023/2024 budú zverejnené na stránkach ŠJ1 a ŠJ2 najneskôr po 20.8.2023.

            Akékoľvek ďalšie informácie Vám podajú vedúce ŠJ2 pre I. stupeň (051/7480939) a ŠJ1 pre II. stupeň (051/7480938).

            INFO___NAVRATKA_(1).pdf

        • Matematická olympiáda - krajské kolo
          • Matematická olympiáda - krajské kolo

          • Dňa 28.3. 2023 sa uskutočnilo na Prešovskej univerzite krajské kolo Matematickej olympiády, do ktorého sa prebojovali z okresného kola naši deviataci: Ondrej K. z 9.D triedy a Richard P. z 9.A triedy.

            Chlapcom gratulujeme a za prípravu ďakujeme p.uč. Pavlovskej a p.uč. Krutskej Morovičovej.

        • Pytagoriáda - okresné kolo
          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • Dňa 20. a 21. 3. 2023 prebehlo Okresné kolo Pytagoriády na ZŠ Šmeralovej, v ktorom boli úspešní naši siedmaci : Matúš B. a Matúš P. zo 7.A triedy a Lukáš B. zo 7.E triedy.

            Zo štvrtákov, bola úspešná riešiteľka Barbora B. zo 4.A triedy.

            Úspešným riešiteľom gratulujeme a za prípravu ďakujeme p. uč. Pavlovskej, p.uč. Vrškovej a p.uč. Hirkovej.

        • Talent Šariš
          • Talent Šariš

          • Súťaž zameraná na logické myslenie žiakov pozostávala z dvoch kategórií. V kategórii B - starší žiaci, sa umiestnil na 1. mieste Richard Z. z 9.A triedy, 2. miesto obsadil Alex B. zo 6.A triedy a na 3. mieste skončil Dávid B. z 8.B triedy.

            V kategórii A - mladší žiaci, sa na 1. mieste umiestnil Samuel T. z 3.C triedy, na 2. mieste sa umiestnila Barbora B. zo 4.A triedy a na 3. mieste skončila Veronika M. zo 4.A triedy.

            Všetkým výhercom budeme držať palce v ďalšom kole, úspešným riešiteľom, zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť a pani učiteľke Miklošovej taktiež vyslovujeme poďakovanie za organizáciu školského kola.

            Mgr. A. Krutská Morovičová

        • Literárno - zábavné aktivity o vode
          • Literárno - zábavné aktivity o vode

          • Po veľkonočných prázdninách si žiaci  3. a 4. ročníka spestrili vyučovanie vedomostno-zábavnými aktivitami na tému VODA. S rovnako veľkým nadšením sa púšťali do praktických i vedomostných úloh.  Niektoré úlohy ich potrápili, iné zabavili aj poučili. Otázky sa týkali prírodovednej a čitateľskej gramotnosti, ale aj výtvarnej a hudobnej tvorivosti a zručnosti. Práca v skupinách si vyžadovala vzájomnú komunikáciu a spoluprácu. Všetci žiaci si zaslúžia veľkú pochvalu za  aktivitu a slušné správanie.

        • Dejepisná olympiáda - krajské kolo
          • Dejepisná olympiáda - krajské kolo

          • HÚŽEVNATOSŤ A CIEĽAVEDOMOSŤ PRINIESLI VÝSLEDOK

            V konkurencii 24 žiakov z celého Prešovského kraja obstál v krajskom kole dejepisnej olympiády Richard Z. z IX.A  najlepšie a vybojoval si postup do celoslovenského kola súťaže.

            Húževnatosť, vytrvalosť a sústredenosť na cieľ – podať najlepší výkon, lebo sa chcem v súťaži presadiť, priniesla  Richardovi vytúžený úspech, z ktorého má radosť nielen on, ale my všetci. V súťaži predviedol výbornú znalosť nielen dejepisného učiva deviateho ročníka, ale v monotematickej časti aj vedomosti z dejín vedy a techniky a v časti zameranej na regionálnu históriu dokázal, že sa vyzná aj v cirkevných architektonických pamiatkach  Prešova.

            BLAHOŽELÁME! Richardovi želáme, aby sa mu tak dobre darilo aj v celoslovenskom kole súťaže.

                                                                                                                                         PhDr. J. Nastišinová

        • Deň učiteľov
          • Deň učiteľov

          • „Umenie žiť –spoznávať slzy nielen vo svojich očiach,

            pocítiť úsmev nielen na svojich perách, pozerať a vidieť, počúvať a počuť.“

            Toto je motto, ktorým sa riadi väčšina pedagógov našej školy.    

             

             Deň učiteľov, je deň, kedy celá naša spoločnosť vzdáva hold jednému z najušľachtilejších povolaní, povolaniu učiteľa. Deň učiteľov a zamestnancov školy je dňom, kedy si viac ako inokedy uvedomujeme ušľachtilú prácu pedagóga. Ušľachtilosť spojenú s náročnosťou a zodpovednosťou za výchovu a vzdelávanie mladej generácie.

               Z histórie výchovy a vzdelávania je známe, že každá spoločnosť kládla na prácu učiteľa a  vychovávateľa vysoké nároky. Vždy ju spájali s takými vlastnosťami ako je zodpovednosť, trpezlivosť, vytrvalosť, slušnosť, čestnosť, úprimný vzťah k práci, osobný príklad a podobne. Je ťažké vyrátať všetky vlastnosti, ktorými má pedagóg oplývať.  Naši pedagógovia sú vysoko tvoriví, majú vysokú mieru pedagogického citu, veľa tvorivých nápadov a hlavne vykonávajú svoju prácu s láskou. Uvedomujú si, že budúcnosť našej krajiny závisí od toho, ako pripravíme mladú generáciu na vstup do spoločnosti a od toho, akými vedomosťami a mravnými kvalitami ju vyzbrojíme. Snažíme sa pestovať u žiakov úctu a lásku k vlasti a k hodnotám vytvorenými celými generáciami.

              Naši pedagógovia sa snažia  uplatniť zmysel slov motta v úvode, lebo vedia, že ak sa im to podarí, budú mať pocit šťastia nielen oni, ale predovšetkým tí, ktorých vychovávajú. Vydávať pri práci zo seba čo najviac je koreňom úspechu a dáva jej zmysel. Každý človek môže byť osobnosťou, ale dobrý pedagóg , ktorý má rád svoju prácu ňou byť musí. Prajem naším pedagógom, aby ich najväčším potešením bolo vidieť plody svojej práce. Ocenenie si zaslúžia všetci pedagógovia a nepedagogickí zamestnanci našej školy, ale pretože to nie možné, vybrali sme niektorých, ktorí sú vlastne reprezentantmi všetkých ostatných .

            V školskom roku 2022/2023 boli za tvorivú a niekoľkoročnú úspešnú pedagogickú prácu ocenení títo zamestnanci našej školy:

            Mgr. Jana Hirková – učiteľka 1. stupňa

            Mgr. Tatiana Šromová – učiteľka 1. stupňa

            Mgr. Ľudmila Tartaľová – učiteľka 1. stupňa a špec. pedagóg

            Mgr. Adela Krížová – učiteľka 2. stupňa BIO-GEO

            Mgr. Iveta Vršková – učiteľka 2. stupňa MAT-THD

            Nepedagogický zamestnanec - pani Nadežda Bilská – upratovačka

            Všetkým oceneným srdečne blahoželáme a prajeme do budúcnosti pevné zdravie a veľa síl  a pracovného elánu.

        • Miestna krajina očami detí
          • Miestna krajina očami detí

          • 29. marca 2023 sa uskutočnila druhá časť geografickej súťaže, ktorú pripravila naša škola, Miestna krajina očami detí. Súťaže, ktorá v tento deň pozostávala z dvoch častí sa zúčastnilo 7 družstiev: ZŠ Československej armády 22, ZŠ Lesnícka 1, ZŠ Šmeralova 25, ZŠ s MŠ sv. Gorazda, ZŠ Kúpeľná 2, Prešov, ZŠ s MŠ Lipovce 125, ZŠ Ľubotice.

            V prvej časti si súťažiaci potrápili hlavičky testom z učiva geografie no druhá, praktická časť, už bola cestou za dobrodružstvom, kde žiaci ukázali svoje schopnosti pri orientácii v teréne a pri práci s GPS súradnicami a mapou. Súťažiaci hľadali geokešky, ktoré boli schované v blízkom okolí, a tak mohli spoznať miestnu krajinu, ktorá nás obklopuje. Už môžeme prezradiť, že kešky boli ukryté v Kolmanovej záhrade, v Ekoparku, pri vstupe do katakomb pod Kalváriou, pri Kostole sv. kríža na Kalvárii a pri historickom podzemnom vodojeme na Kalvárii. Všetci súťaž úspešne zvládli, zabavili sa a spoznali nové historické i technické pamiatky a Chránený areál Holá hora. Slávnostné vyhodnotenie vedomostnej, terénnej a projektovej súťaže sa uskutoční 19.4.2023.

            Mgr. Daniela Petrušová

            Plagat_Miestna_krajina_ocami_deti.pdf

        • Deň lesov – „Malá objaviteľská cesta lesom“
          • Deň lesov – „Malá objaviteľská cesta lesom“

          • Každoročne si 21. marca pripomíname Deň lesov. Aj my v 11. oddelení  ŠKD sme sa pri tejto príležitosti vydali na malú objaviteľskú cestu lesom. Počas nášho pátrania sme sa všetci zhodli na tom, že zdravé lesy nás chránia pred chorobami, posilňujú naše zdravie, sú našimi prírodnými lekárňami a pomocníkmi v boji proti klimatickým zmenám. Keďže základom každého zdravého lesa je zdravý pevný strom, deti skúmali ako sa stromy držia v zemi, ako dýchajú, pijú a ako vedia, že prichádza jar. Súčasťou nášho objavovania bola aj tvorivá dielnička, kde si deti zaujímavou formou vytvorili stromy, ktoré zdobia naše oddelenie. Ďalej naša cesta pokračovala do Kolmanovej záhrady, kde deti nasali atmosféru lesa. Hneď sme sa cítili inak. Akosi lepšie. Niektorí si vyskúšali, aké to je objať strom. Vraj to pomáha. Nám to určite neuškodilo. Už teraz sa tešíme na stromy plné zelených listov!

            Mgr. Alena Andreanská

        • Knihomoľ - ŠKD
          • Knihomoľ - ŠKD

          • O tom, že knihy milujeme sme sa presvedčili počas milého podujatia Knihomoľ nie je žiadna nadávka. Dozvedeli sme sa ako vzniká kniha, stretli sme sa s prvým písmom hlaholikou a cyrilikou, s tvorbou knihy v minulosti a pripomenuli sme si ako sa máme o knihu starať. Zoznámili sme sa s najznámejšími detskými autormi a ich ilustráciami: Máriou Ďuríčkovou, Gabrielou Futovou, Štefanom Moravčíkom, Milanom Rúfusom, Elenou Čepčekovou, Kristou Bendovou, Máriou Rázusovou – Martákovou, Jozefom Pavlovičom a Danielom Hevierom.

            No najviac sme sa tešili na vlastnú tvorbu, zhotovili sme si obal knihy s názvom autora, (svojim menom) krátkym dejom, ilustráciami a urobili sme si prezentáciu týchto príbehov. V závere sme sa dozvedeli, že „z dieťaťa, ktoré číta, sa jedného dňa stane dospelý, ktorý myslí.“ Veríme, že táto myšlienka nás bude sprevádzať až do dospelosti.

                                                                            Mgr. Danka Bulíková

        • S úsmevom po Slovensku - ŠKD
          • S úsmevom po Slovensku - ŠKD

          • Slovensko je krajina mimoriadne bohatá na kultúrne pamiatky, historické sídla ako aj prírodné bohatstvo. Deti v ŠKD si v jedno popoludnie mali možnosť vyskúšať virtuálne cestovanie krásami Slovenska. Navštívili sme nielen veľké mestá, ale aj hrady a zámky, najznámejšie jaskyne, národné parky. Spoznali sme aj známe rieky a rôzne historické pamiatky. V závere sme si získané vedomosti upevnili vo vedomostnom kvíze o Slovensku a zahrali sme si hru Slovensko v kocke. Deťom sa virtuálny výlet krásami Slovenska veľmi páčil.

            Mgr. Ľubomíra Kušnírová

        • Dejepisná exkurzia
          • Dejepisná exkurzia

          • 24.3.2023 sa ôsmaci a deviataci zúčastnili na zaujímavej exkurzii za pamiatkami z obdobia 2. sv. vojny. Ich prvé kroky viedli do jedného z koncentračných táborov na Slovensku, teraz Múzea holokaustu, ktoré vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska, ale aj dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Len týmto táborom v Seredi prešlo približne 16 000 Židov, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.

            Druhou zastávkou bola Banská Bystrica a Múzeum SNP. Expozícia s názvom Slovensko v protifašistickom hnutí odporu Európy v rokoch 1939-1945 sa nachádza v priestoroch Pamätníka SNP, ktorý bol postavený v roku 1969. Žiaci navštívili múzeum SNP s odborným výkladom, výstavu zbraní v exteriéri a mali možnosť si prezrieť aj námestie a centrum mesta.

            Pamätník SNP v Banskej Bystrici a Múzeum holokaustu v Seredi sú najvýznamnejšie pamätníky na Slovensku, ktorých úlohou je pripomínať obdobie II. svetovej vojny a jej obete.

            Mgr. M. Kyseľ, Mgr. M. Knuthová

    • Kontakty

      • Základná škola, Československej armády 22, Prešov
      • Riaditeľka školy: Tel: 051 / 748 09 30 Zástupkyňa riad. školy ISCED 2: Tel: 051 / 748 09 32 Zástupkyňa riad. školy ISCED 1: Tel: 051 / 748 09 36 Hosp. zástupca školy: Tel: 051/ 748 09 34 Výchovná poradkyňa: Tel: 051/ 748 09 35 Kancelária riaditeľky: Tel: 051 / 748 09 31 Učtáreň: Tel: 051/ 748 09 33 Personálna a mzdová agenda: Tel: 051/3810799 Školská jedáleň ČSA 1 (triedy 5 - 9): Tel: 051 / 748 09 38 Školská jedáleň ČSA 2 (triedy 1 - 4): Tel: 051 / 748 09 39
      • Základná škola, Československej armády 22, 080 01 Prešov Slovakia
    • Prihlásenie