Novinky

        • Oznámenie
          • Oznámenie

          • Riaditeľka Základnej školy, Československej armády 22 v Prešove poskytuje podľa zákona č. 245/2003 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov § 150 ods. 5, v súlade s Vyhláškou MŠVV a Š č. 231/2009 Z. z. v znení Vyhlášky MŠVV a Š č. 518/2010, podľa § 3 ods. 10 na deň 5.4.2023 riaditeľské voľno pre žiakov 1. a 2. stupňa z organizačných dôvodov – metodický deň.

        • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo
          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • 28. a 29.3.2023 sa konalo okresné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín, na ktorom nás reprezentovali víťazi školského kola. Viac sa našim recitátorom darilo v poézii a získali tieto umiestnenia:

            Veronika M. zo 4.A - 2. miesto s návrhom na postup do krajského kola,

            Mária K z 9.A  - 2. miesto s návrhom na postup do krajského kola.

            Dievčatám blahoželáme a veríme, že sa im bude dariť aj v krajskom kole.

        • Slávik Slovenska - školské kolo
          • Slávik Slovenska - školské kolo

          • Dňa 28.3.2023 sa v našej škole ozýval spev ľudových piesní. Konalo sa totiž školské kolo speváckej súťaže Slávik Slovenska 2023. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. V prvej kategórii žiaci 1. až 3. ročníka a v druhej kategórii žiaci 4. až 6. ročníka.. Porota hodnotila výber piesne, interpretáciu a celkový umelecký dojem. Pochvala patrí všetkým súťažiacim, no porota musela vybrať tie najlepšie výkony a ohodnotila ich takto:

            V I. kategórii:     1. miesto Natália H. z III.B                        

                                       2. miesto Matúš L. z III.A

                                       3. miesto Karolína H. z I.A

            V II. kategórii:    1. miesto Sofia M. zo IV.D

                                       2. miesto  Karolína K. zo IV.B

                                       3. miesto Barbora L. zo IV.B

            Súťažiaci  si odnášali diplomy, pamätné listy a potešili ich vecné aj sladké odmeny. Všetkým spevákom ďakujeme a prajeme veľa radosti zo spevu.

            Mgr. J. Kuchárová , Mgr. Ľ. Tartaľová

        • Korčuliarsky výcvik
          • Korčuliarsky výcvik

          • V dňoch od 20. marca do 24. marca 2023 v dopoludňajších hodinách sa žiaci 1.A, 2.A, 2.D a 3.D pod vedením triednych učiteliek a trénerov Mgr. R. Chalupu a Mgr. R. D. Kunsta zúčastnili korčuliarskeho výcviku. Na zimnom štadióne sa všetci zhostili svojej pohybovej aktivity statočne a bojovali s tvrdým ľadom ako sa patrí. Mnohí z prváčikov sa postavili na korčule prvýkrát. Iní sa výborne zdokonalili a ukázali svojim spolužiakom, že aj toto sa dá zvládnuť. Všetci žiaci zvládli základy korčuľovania a ukázali svoje zručnosti v korčuľovaní pomedzi pneumatiky a pri zábavných aktivitách na ľade. Všetkým žiakom patrí veľká pochvala za zvládnutie tohto výcviku. Výcvik bol úspešne ukončený 24. marca slávnostným odovzdaním diplomov na ľade.Poďakovanie patrí milým trénerom, ktorí našich korčuliarov počas celého týždňa povzbudzovali a pomáhali im prekonať prvé prekážky na ľade. Taktiež aj p. vychovávateľke Danke Bulíkovej, rodičom a starým rodičom, ktorí si našli čas a prišli nám pomôcť s viazaním korčúľ a prevážaním vecí. Všetci si okrem nových zručností a skúseností odnášajú aj krásne zážitky strávené so svojimi spolužiakmi na ľade.

            Mgr. I. Molčanová, Mgr. M. Segľová, Mgr. L. Terezová, Mgr. Ľ. Tartaľová

        • Rozprávky už čítam sám
          • Rozprávky už čítam sám

          • Dňa 22.3.2023 sa v Detskej knižnici Slniečko v Prešove konala súťaž pre malých a odvážnych čítajúcich prvákov s názvom „ROZPRÁVKY UŽ ČÍTAM SÁM“. Súťaže sa zúčastnilo 17 prvákov z Prešova a našu školu reprezentovali 6 žiaci:

            1.B trieda – Ján G., Daniel R., Erik R.,

            1.D trieda – Tomáš T.,

            1.E trieda – Sára K., Lukáš F.

            Všetci zúčastnení ukázali, že poznajú písmenká a dokážu čítať. Diplom za najlepšie čitateľské zručnosti v súťaži si domov odniesol Lukáško F. z 1.E triedy.

            Takýchto šikovných prváčikov máme u nás v škole. Blahoželáme.

            Mgr. P. Pasternáková

        • TESTOVANIE 9 – 2023
          • TESTOVANIE 9 – 2023

          • Aj v tom to školskom roku sa na našej škole uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka  Testovanie 9 – 2023.

            Riadny termín testovania – 22.marec 2023

            Náhradný termín testovania pre žiakov, ktorí sa nemôžu zúčastniť v riadnom termíne – 4. apríl 2023

            Neúčasť žiaka na riadnom termíne testovania je zákonný zástupca povinný nahlásiť najneskôr v deň testovania do 7:30h na tel. č. 051/74 80 931.

            HARMONOGRAM – 22.marec 2023 (streda)

            Testovanie 9-2023

            Úvodné pokyny a rozdanie testov – 8:00 – 8:20

            Matematika – 8:20 – 9:50 (90 min.) – administrácia testu

            Prestávka 9:55 – 10:20 (25 min.)

            Úvodné pokyny a rozdanie testov – 10:20 – 10:35

            Slovenský jazyk a literatúra – 10:35 – 11:45 (70 min.) – administrácia testu

             

            Viac informácií najete na stránke:  http://www.nucem.sk/sk/testovanie_9

        • Oznámenie
          • Oznámenie

          • Riaditeľka Základnej školy, Československej armády 22 v Prešove poskytuje podľa zákona č. 245/2003 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov § 150 ods. 5, v súlade s Vyhláškou MŠVV a Š č. 231/2009 Z. z. v znení Vyhlášky MŠVV a Š č. 518/2010, podľa § 3 ods. 10 na deň 22.03.2023 riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov pre žiakov 2. stupňa.  

        • Prešovská ortodoxná synagóga
          • Prešovská ortodoxná synagóga

          • V strede nádvoria na Okružnej ulici stojí stará ortodoxná synagóga, dnes jediná funkčná synagóga v meste. Konajú sa tam okrem iného atraktívne podujatia, prevažne kultúrne vystúpenia od koncertov židovských piesní až po vernisáže. Vo štvrtok 16. marca 2023 sme si boli pozrieť túto vzácnu prešovskú pamiatku so žiakmi 7.B triedy. PhDr. Zora Mihoková nám pútavo a zaujímavo predstavila dejiny Židov, s dôrazom na udalosti spojené s mestom Prešov. Počas prehliadky exponátov žiakom priblížila židovské zvyky, tradície a činnosti spojené s každodenným životom.

            Mgr. M. Vargovčíková, Mgr. A.Oboňová

        • Mladí vedci z 3.B
          • Mladí vedci z 3.B

          • Žiaci 3.B triedy spoznávali tajomstvá esenciálnych olejov a testovali ich účinky na obilie. Počas dvoch vyučovacích hodín si deti vyskúšali rolu malých vedcov a trieda sa premenila na laboratórium. Svetom vedy ich počas stretnutia sprevádzala RNDr. Beáta Baranová, PhD. z katedry ekológie UNIPO FHPV PU. Za jej pútavé rozprávanie jej veľmi pekne ďakujeme.

            Mgr. Monika Bochňová Šoltésová

        • Vítanie jari - Morena
          • Vítanie jari - Morena

          • Lúče zubatého slnka zohriali vzduch, miestami sa začína zelenieť tráva a zima pomaly stráca silu. Prvé jarné kvietky, snežienky, dvíhajú biele hlávky a vykúkajú, či je to naozaj tak. Príroda sa prebúdza k novému životu.

            My, žiaci 3.D triedy sme sa rozhodli obnoviť tradíciu na našej základnej škole a osláviť koniec zimy vynášaním Moreny, ktorú sme si vyrobili zo slamy. Pozvali sme všetkých žiakov 1.stupňa aj s Morenami na školský dvor, kde im naša pani učiteľka Molčanová porozprávala o tejto tradícii, zaspievali sme všetkým peknú pieseň a pod dozorom svojich triednych učiteliek si žiaci Moreny zapálili. Neodniesli ich k rieke Torysa, aby sme neznečisťovali naše vodné zdroje a prírodu.

            Po tejto rozlúčke sme sa všetci vrátili do školy a vítali novú jar usilovnou prácou na vyučovaní.

                                                                                                                                 Žiaci 3. D triedy

        • ŠKD - Včelie kráľovstvo
          • ŠKD - Včelie kráľovstvo

          • „ Stojí domček maľovaný, vnútri zlatom vykladaný.

             Prilož ucho zo strany, počuješ hrať organy“.

            Takouto hádankou o úli sme vkročili do sveta včielok. Včelie kráľovstvo je plné zlata – medu, ktorý usilovné včielky vyrábajú deň čo deň. A že sú užitočné nielen výrobou medu sme si ukázali v prezentácii o včelách. Bez včielok a ich usilovnej a užitočnej práci – opeľovania, by sme nemali potravu ani krásnu prírodu okolo nás. Ochutnali sme aj výborný medík a iné výrobky z medu. Včelie produkty na výstavke  nám dokázali, že včielky vyrábajú liek nad všetky lieky. Na záver sme si vyrobili papierové včielky aj ako symbol jari, na ktorú sa tak tešíme.

            ŠKD – vychovávateľka R. Mlynárová

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • Začiatkom marca zažili odvážni recitátori 1.stupňa príjemné popoludnie  na Slávnosti slova- Hviezdoslavovom  Kubíne. Každý niečím zaujal  a preto bolo veľmi ťažké určiť víťazov. Nakoniec to dopadlo takto:  

            Poézia:

            1.miesto:    Veronika M. IV.A

            2.miesto:    Michal M.  II.D

                               Karolína K.   IV.B

                               Michaela J.  IV.A

                               Barbora  B. IV.A

            3.miesto:    Margaréta Valéria U. III.A

                                 Matej J. IV.A

                                 Jana V.  IV.A

                                 Sofia  K. II.D

            Próza:  

                   1. miesto:        Petra B.  IV.A 

                   2. miesto:        Peter  M.  II.A

                   3. miesto:        Dorota J.  III.D

        • Tehlička
          • Tehlička

          • Aj tento školský rok sa naša škola zapojila do celoslovenskej zbierky Tehlička. Tehlička 2023 má za cieľ rozšíriť školu a skvalitniť vyučovanie v novom saleziánskom stredisku v angolskom meste Huambo. Zbierka sa začala 22.2.2023, v škole budú môcť žiaci prispievať na hodinách NBV počas pôstneho a veľkonočného obdobia. Pre viac informácií navštívte www.savio.sk, www.tehlicka.sk

        • ŠKD - Kto sa postará o zvieratká v zime?
          • ŠKD - Kto sa postará o zvieratká v zime?

          • Piatok, 17. februára 2023 sa v ŠKD pre žiakov 2. ročníka niesol v znamení témy starostlivosti o voľne žijúce zvieratká v zime. Prostredníctvom pútavej prezentácie si priblížili dôležitú prácu lesníkov a poľovníkov najmä čo sa týka prikrmovania, prípravy potravy a údržby kŕmidiel a ochrany lesa. Pre lesnú zver je zima obdobím núdze. Ak by jej poľovníci nezabezpečovali potravu, veľká časť populácie by pravdepodobne uhynula.  Bolo vidieť, že deťom táto téma nie je ľahostajná. Ukázali, že majú nie len bystré hlavičky, ale aj šikovné ruky. Vytvorili veľmi pekné obrázky, kde do kŕmidiel nalepili seno, ktoré priniesli z domu. Na dotvorenie príjemnej pracovnej atmosféry si vypočuli rozprávku Snehový kráľ.

            Pripravila a realizovala PaedDr. Zlatica Husárová

        • Recykluj a vyhraj
          • Recykluj a vyhraj

          • Aj v tomto školskom roku prebieha zber SABI tetrapakov a viečok, ktorým môžeme chrániť životné prostredie, podporiť domácu produkciu mliečnych výrobkov a vyhrať pre školu a najusilovnejších žiakov zaujímavé ceny. Zber prebieha do 24. apríla 2023 v kabinete biológie a u pani učiteľky Mgr. Sopkovej. Z vyzbieraných viečok v kategórií E vytvorila pani učiteľka Mgr. Oboňová krásny hrad a dúfame, že bude výherný!

                                                                                                          Mgr. A. Krížová

      • Kontakty

        • Základná škola, Československej armády 22, Prešov
        • Riaditeľka školy: Tel: 051 / 748 09 30 Zástupkyňa riad. školy ISCED 2: Tel: 051 / 748 09 32 Zástupkyňa riad. školy ISCED 1: Tel: 051 / 748 09 36 Hosp. zástupca školy: Tel: 051/ 748 09 34 Výchovná poradkyňa: Tel: 051/ 748 09 35 Kancelária riaditeľky: Tel: 051 / 748 09 31 Učtáreň: Tel: 051/ 748 09 33 Personálna a mzdová agenda: Tel: 051/3810799 Školská jedáleň ČSA 1 (triedy 5 - 9): Tel: 051 / 748 09 38 Školská jedáleň ČSA 2 (triedy 1 - 4): Tel: 051 / 748 09 39
        • Základná škola, Československej armády 22, 080 01 Prešov Slovakia
      • Prihlásenie