Novinky

        • Jesenné prázdniny
          • Jesenné prázdniny

          • Jesenné prázdniny začínajú v piatok 28. októbra 2022 a končia v pondelok 31. októbra 2022. Nástup do školy je v stredu 2. novembra 2022.

            Prajeme Vám príjemné prežitie prázdnin a nastávajúcich sviatkov!

        • Deň jablka
          • Deň jablka

          • Štvrtok 27.10. patril jablkovému dňu. Žiakov pri príchode do školy vítala veselá hudba a tancujúce živé jabĺčka zo 4.A. Každé dieťa bolo obdarované krásnym zdravým jabĺčkom. Vyučovanie sa sústredilo na informácie a zaujímavosti o jablkách, žiaci pozorovali na ukážkach, ako jablko rastie a dozrieva, ako sa dostáva do obchodov a potom k nám. V rámci čitateľskej gramotnosti si žiaci prečítali rôzne príbehy o jablkách a plnili zadané úlohy, ktoré boli prepojené na slovenský jazyk, matematiku, prvouku a prírodovedu. Zdravým jabĺčkom si pripomenuli zdravý životný štýl a v rámci drogovej prevencie vyzdvihli priaznivé účinky tejto plodiny. Na zdravých receptoch z jabĺk žiaci využili informácie a upevnili si pojmy z finančnej gramotnosti pre praktický život v rodinách.

            Žiaci 1.stupňa sa zúčastnili súťaže o naj... jablko.

            Vyhodnotenie súťaže: V kategórii o najväčšie jablko boli ocenení: Jerguš B., Martin L., Jakub K., Lukáš I. – 3.C, Matúš G. – 4.A, Miško P. – 2.B, Miška P. – 3.A, Miška M., Adam Š. – 3.B, Veronika S., Hugo I. – 2.C, Barbora L. – 4.B, Laura P. – 2.D a jablká žiakov z 2.A.

            V kategórii o najmenšie jablko zaujali jabĺčka týchto žiakov: Alicka R.- 2.D, Janík z 1.B s jabĺčkom ,,Drobček“, Lydka V.- 2.C, Matúško I. – 1.A, Ninka R.- 1.E, Natália H.- 3.B a Ivan O. -3.A. Superdrobčeka nám ukázal Tobiaško Viliam B. -1.D.

            Ďalšou kategóriou boli najzvláštnejšie jablká. Takéto priniesli: Jakub S., Kiarka T., Peter T., Vivien P. – 3.D a Tobias T. -4.F.  Najviac prekvapilo jablko Kristínky O. – 3.B.

            Najžltejším príspevkom bolo jablko Šimona M. – 3.D.

            Najčervenejšími jabĺčkami prispeli: Tadeáš H. – 3.B, Lukáš K. – 2.B, Lenka G. – 3.D a Miško S. -4.B.

            Všetci žiaci prispeli do výstavky jablkových výrobkov prekrásnymi koláčikmi, ktoré pripravili ich mamičky, babičky aj iní členovia rodiny. Výber bol ohromujúci -  čo sa druhov aj množstva týka. Šikovné mamičky si našli čas aj na zaujímavé jablkové torty. Na 5.mieste sa umiestnila torta zo 4.D, na 4.mieste – želé torta 2.B, 3.miesto patrí mrežovanej torte z 1.E, 2.miesto srdiečku zo 4.A a 1.miesto kvetinkovej torte z 1.E.

            Ďakujeme všetkým rodičom za ich obetavosť a za to, že pomohli našim deťom pripraviť takýto krásny, zaujímavý a voňavý deň.

            J.Hirková, Ľ.Uhlárová, J.Kuchárová

        • Kolobeh vody - projekty 3.B
          • Kolobeh vody - projekty 3.B

          • Žiaci 3.B triedy mali na hodinu prírodovedy vytvoriť projekt na tému Kolobeh vody. V prácach žiakov sa prejavila kreativita, skvelé nápady a použitie rôzneho materiálu. Žiaci boli veľmi tvoriví a zhotovili s pomocou rodičov krásne projekty, ktoré na hodine odprezentovali.

            Mgr.Andrea Oboňová 

        • Podaj ďalej ponožky
          • Podaj ďalej ponožky

          • Milí rodičia, tak ako po iné roky, tak aj tento rok organizujeme na našej škole zbierku teplých ponožiek pre tých, ktorým sa najviac zídu, aby mohli tiež prežiť zimné mesiace s teplom na nohách. Ide o zbierku nových nepoužívaných ponožiek, ktoré sa začali zbierať počas tohto mesiaca.

            Pravidlá sú jednoduché: stačí doniesť 1 pár alebo aj viac nových nepoužívaných ponožiek ľubovoľnej veľkosti, farby a druhu. Vyzbierané ponožky vhodia deti s pani učiteľkou alebo vychovávateľkou do zbernej nádoby umiestnenej vo vestibule našej školy. Po ukončení tejto kampane sa vyzbierané ponožky spoločne s OZ Podaj ďalej Prešov odovzdajú ľudom bez domova alebo jednotlivcom, ktorí sa ocitli v núdzi.

            Táto zbierka ponožiek sa uskutoční vo vestibule ČSA 1 aj ČSA 2.

            Mgr. Adriana Debreceniová

            Mgr. Ivana Židik

        • Jesenná výstavka ovocia a zeleniny
          • Jesenná výstavka ovocia a zeleniny

          • V tomto ročnom období môžeme nájsť rôzne druhy ovocia a zeleniny, ktoré prispievajú k ochrane zdravia a k dobrej pohode. Jesenné mesiace sú typické zberom a spracúvaním bohatej úrody, o ktorú sme sa starali počas leta. Sezónne domáce produkty sú najlepšou voľbou, pretože nám poskytujú veľké množstvo prospešných látok. Práve takéto plody jesennej záhrady priniesli do školy žiaci 3.ročníka, aby si pripomenuli význam zdraviu prospešnej stravy pre naše telo, pretože chýbajúce vitamíny v nasledujúcom období by mohli ohroziť zdravie nás všetkých.

            Pripravili výstavku, ktorú využili aj pri vyučovaní anglického jazyka na zopakovanie  a rozšírenie slovnej zásoby. Žiaci 3. a 4.ročníka sa pomocou pracovných listov naučili rozoznávať jednotlivé časti vybraných plodov. Pri práci, ktorá ich veľmi bavila, vytvorili pekné plagátiky.

            Ľ.Uhlárová, A. Oboňová, J.Kuchárová, I.Molčanová

        • Svetový deň pošty v ŠKD
          • Svetový deň pošty v ŠKD

          • Pri príležitosti Svetového dňa pošty sme sa v ŠKD preniesli do minulosti a spoločne sme pátrali po tom, ako sa kedysi posielali listy, kto a ako ich prinášal. Deti sa dozvedeli rôzne zaujímavosti, napríklad kto bol postilión a prečo nosil trúbku, ktorá dodnes zdobí logo Slovenskej pošty. Zistili sme tiež na čo slúžilo husacie brko, akú farbu majú poštové schránky v Anglicku, alebo aj to, ktorá poštová známka je najdrahšia na svete. A nielen to... Deti si vyskúšali to, čo dnes už nie je moderné – písanie listov. Boli nadšené a páčila sa im myšlienka napísať na papier list kamarátovi a potom ho v obálke hodiť do poštovej schránky. Samozrejme listové tajomstvo bolo zachované J

            Alena Andreanská

        • Moja jesenná zaváranina v ŠKD
          • Moja jesenná zaváranina v ŠKD

          • Deti zo 6. oddelenia strávili pekné popoludnie zaváraním sezónneho ovocia. Počas brainstormingu rozdelili jedlo na zdravé a nezdravé a následne si na zimu vyrobili zaváraniny plné vitamínov. Deti majú veľmi dobrý prehľad, čo je a čo nie je zdravé. Priznali sa, že im nezdravé jedlá chutia ale vysvetlili sme si, že ich majú jesť striedmo. Jablká a hrušky namaľovali farbami a otláčali do zaváraninového pohára, ktorý dotvorili ozdobným papierom. Ich práce vyzerali na zjedenie. Jeseň v školskom klube s druhákmi začala zdravo a veselo.

            Zodp. vychovávateľka: Tekeľová

        • Svetový deň ochrany zvierat v ŠKD
          • Svetový deň ochrany zvierat v ŠKD

          • Zvieratá sú súčasťou a krásou života na tejto planéte. Svetový deň zvierat- 4.október patrí zvieratám na celom svete, je oslavou vzťahu medzi ľudstvom a ríšou zvierat. Aj v našom školskom klube sme si  tento deň pripomenuli a rozprávali sa ako sa máme starať a chrániť každé jedno zvieratko. Pomocou kvízu sa deti naučili veľa nových zaujímavosti o zvieratách. Každá dvojica vytvorila obrázok zvieratka. Keďže sa nachádzame v období jesene, využili sme jej krásu a farby. Obrázky zvierat sme doplnili rôznorodými listami. Deti sa  v tento deň naučili veľa nového a veríme, že budú zvieratká ochraňovať a učiť to aj iných.

                                                                                                                                                               Mgr. Ivana Gallová

        • Bioodpad a kompostovanie v ŠKD
          • Bioodpad a kompostovanie v ŠKD

          • Počas troch októbrových dní sa deti v ŠKD dozvedeli niečo nové o spracovaní bioodpadu a kompostovaní. Deťom najprv prezentácia objasnila, čo patrí a nepatrí do kompostu, prečo je dobré kompostovať, kde je najlepšie miesto na kompostovanie, ako a kedy správne kompostovať. Okrem toho prostredníctvom kvízu zistili, aké vitamíny obsahujú jednotlivé druhy ovocia a zeleniny, v čom sú prospešné pre náš zdravý životný štýl, ako sa dajú využiť pre ďalšie spracovanie, prečo je dôležité konzumovať ovocie a zeleninu, ako aj to, že najlepším hnojivom pre ďalšie pestovanie ovocia a zeleniny je kompost. Nakoniec spracovali a ochutnali plody jesene v podobe rôznych druhov ovocia a zeleniny. Získaný bioodpad zhromaždili a odniesli na školský dvor do kompostu. Deti boli témou nadšené a otvorené pre ďalšie podobné aktivity.

        • Prváci v knižnici
          • Prváci v knižnici

          • Žiaci 1. ročníka v prvý októbrový týždeň navštívili knižnicu - Centrál, kde sa oboznámili s priestormi, dozvedeli sa rozdiel medzi knižnicou a kníhkupectvom a ako sa v knižnici správať. Pri zážitkovom čítaní o Troch kozliatkach sa deti zabavili a odniesli si krásne zážitky. Deti strávili v knižnici veľmi príjemné predpoludnie a už teraz sa tešia na tvorivé dielne v novembri.

            Učiteľky 1. ročníka

        • Svetový deň duševného zdravia
          • Svetový deň duševného zdravia

          • Každoročne, pravidelne okolo 10. októbra, organizuje Liga za duševné zdravie „Dni duševného zdravia“. Ich cieľom je zvýšiť informovanosť verejnosti o problémoch súvisiacich so psychickými ochoreniami a zapojiť duševne postihnutých ľudí do spoločenského a pracovného života.

            Organizuje celoslovenskú kampaň Dni nezábudiek, ktorá je  spojená s predajom umelých kvietkov, modrých nezábudiek.

            Žiaci našej školy si tento deň pripomenuli rozhlasovou reláciou a vytváraním nezábudiek pod vedením svojich triednych učiteľov. Vznikli pekné kytičky nezábudiek, ktoré prezentovali na malej výstave vo vestibule školy.

            Ľ.Uhlárová

        • Tvorivo v Slniečku
          • Tvorivo v Slniečku

          • Začiatkom októbra strávili žiaci  IV.A a  IV.D  triedy príjemné dopoludnie v knižnici Slniečko. Nielenže mohli  vidieť detskú tvorbu animovaných filmov, ale pomocou animátoriek si aj sami vyskúšali neľahký, ale zaujímavý proces  ich tvorenia. 

        • Historicko-geografická exkurzia Gemer
          • Historicko-geografická exkurzia Gemer

          • V stredajšie slnečné ráno sme sa vybrali spoznávať krásy Slovenska. Pani učiteľky nám vybrali unikátne a zaujímavé miesta. Najprv sme navštívili OCHTINSKÚ ARAGONITOVÚ JASKYŇU, ktorá je známa výnimočným prírodným zjavom, aragonitovou výzdobou. Pri výstupe z jaskyne sme sa dozvedeli, že voľné a bezplatné vstupy sa zmenili z nedele na stredu, preto sme sa rozhodli využiť túto akciu a neplánovane navštíviť aj sídlo rodiny Andrassyovcov – KAŠTIEĽ V BETLIARI. So záujmom sme si prezreli historický nábytok, knižnicu,  apartmány, ale najviac nás zaujali exotické trofeje a expozícia egyptológie. V Rožňave sme sa prešli po historickom námestí a navštívili sme BANÍCKE MÚZEUM A ZÁŽITKOVÉ CENTRUM SENTINEL.  Expozícia baníctva a hutníctva Gemera  je inštalovaná v najstaršej stavbe v strednej Európe postavenej pre banícke a hutnícke múzejníctvo.  Výstava bola veľmi zaujímavá, interaktívna a mohli sme si vyskúšať, aký je to pocit byť v banskom výťahu či v skutočnej bani v minulosti. Ďalšou zaujímavosťou bola expozícia Čas pary, ktorá sa pýši dvoma unikátnymi zbierkovými predmetmi, ktoré nikde inde neuvidíte - parným nákladným automobilom Škoda Sentinel a parným valcom Aveling & Porter z roku 1883. Prehliadkový okruh Banská doprava nám ponúkol pohľad na funkčný model visutej banskej lanovky a na nádvorí sme si užili  jazdu banským vláčikom priamo do diorámy štôlne Alexander s projekciou dobového filmu z prostredia bane. Zaujímavá bola aj exteriérová časť expozície, kde  sme videli banské lokomotívy, banské vozíky, vrátky a banské nakladače. Prežili sme nádherný deň, v ktorom sme nielen veľa videli, ale sa aj  dozvedeli nové a zaujímavé informácie. 

            L. Telepáková, IX.B

        • Workshop s názvom Rozhodovanie
          • Workshop s názvom Rozhodovanie

          • V utorok 27.9. sa žiaci 9.A zúčastnili workshopu s názvom Rozhodovanie. Počas dopoludnia vykonávali rôzne skupinové aktivity. Prežili postupnú premenu spoločenskej atmosféry v období tridsiatych rokov 20. storočia v Československu i na Slovensku. Stali sa poslancami, ktorí mali rozhodovať o osude krajiny a občanov. Mali rozhodnúť aj o osude Evy a jej židovského snúbenca. Žiaci sa prostredníctvom štrukturovanej drámy mali vyjadrovať o zážitkoch z workshopu, ale i uvažovať o nedávnej histórii Slovenska a veľmi konštruktívne prepájať nedávne časy so súčasnosťou. Workshop reagoval na vzostup antisemitizmus, neznášanlivosti a xenofóbie v spoločnosti. Workshop je inšpirovaný rozprávaním príbehov pamätníkov publikovanými na portáli www.memoryofnations.eu.

                                                                                                           M.Kyseľ

        • Európska noc výskumníkov
          • Európska noc výskumníkov

          • Žiaci 8. ročníka sa 30. septembra 2022 zúčastnili Európskej noci výskumníkov, ktorú organizovali  Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity, Slovenská akadémia vied a Centrum vedecko-technických informácií SR.

            Pod mottom „ Dôverujme vede“ si žiaci prostedníctvom pokusov a interaktívnych ukážok overili zaujímavé poznatky z prírodných vied, finančníctva a robotizácie.

            PaedDr. Mokrišová Ľubica

            Mgr. Havrilová Mária

        • Príslovia a porekadlá - ŠKD
          • Príslovia a porekadlá - ŠKD

          • Ak sa na konci jesene náhle objavia komáre, znamená to, že zima bude teplá a mierna.

            Padajúce lístie, ktoré nezačalo skoro, sľubuje dlhú a mrazivú zimu.

            Na svätého Cypriána chladno býva často z rána.

            Ak noc chladná je pred Michalom, tuhá zima príde cvalom.

            Jeseň – skvelý čas roka, preslávený zberom úrody a zhrnutím ročnej roľníckej práce. Na jeseň sa určoval príchod jari: ak sneh náhle napadol skoro na jeseň, prišla skoro jar. Ak sťahovavé vtáky na jeseň lietajú vysoko na oblohe, budúcu zimu padne veľké množstvo snehu.  Aj o takýchto porekadlách či pranostikách sme si porozprávali s prvákmi počas jedného z mála príjemných slnečných popoludní tejto jesene. S deťmi sme sa porozprávali o znakoch jesene ako sú napríklad padajúce farebné lístie, ranné hmly a podobne. Na záver sme si s pani vychovávateľkou podľa pokynov vymaľovali obrázky „pani Jeseň“. Dozvedeli sme sa veľa o tom, čo to vlastne príslovia a porekadlá sú a čo znamenajú.

        • Bezpečne do školy - ŠKD
          • Bezpečne do školy - ŠKD

          • Zelená je voľná,

            červená je stáť.

            To si musí každý

            dobre pamätať.

            Takouto hádankou sme začali naše dopravné popoludnie v ŠKD. Prváčikovia z 2.oddelenia to uhádli na prvý krát. Veľmi sa im páčil krátky film - Ako sa správne máme správať na ceste. Následne sme si s deťmi prezreli prezentácie s krátkymi úlohami, ktoré sme spoločne vyriešili. Spoznali sme nové dopravné značky a poznatky, ako sa máme správať na ceste. Zopakovali sme si dopravné prostriedky. Dopravný kvíz sme si urobili spoločne, deti boli veľmi šikovné. Najviac sa im páčilo maľovanie svojej značky. Každý si musel svoju značku pomenovať a vymaľovať. Strávili sme milé a poučné dopravné popoludnie.

            Vych.: Denisa Lutringová

      • Kontakty

        • Základná škola, Československej armády 22, Prešov
        • Riaditeľka školy: Tel: 051 / 748 09 30 Zástupkyňa riad. školy ISCED 2: Tel: 051 / 748 09 32 Zástupkyňa riad. školy ISCED 1: Tel: 051 / 748 09 36 Hosp. zástupca školy: Tel: 051/ 748 09 34 Výchovná poradkyňa: Tel: 051/ 748 09 35 Kancelária riaditeľky: Tel: 051 / 748 09 31 Učtáreň: Tel: 051/ 748 09 33 Personálna a mzdová agenda: Tel: 051/3810799 Školská jedáleň ČSA 1 (triedy 5 - 9): Tel: 051 / 748 09 38 Školská jedáleň ČSA 2 (triedy 1 - 4): Tel: 051 / 748 09 39
        • Základná škola, Československej armády 22, 080 01 Prešov Slovakia
      • Prihlásenie