Novinky

        • „Prázdna stolička“
          • „Prázdna stolička“

          • 11. 11. 2022 sme sa vracali späť do školy. Zavreli sa za nami dvere Kolégia v Prešove. Plní neopísateľných pocitov, smútku....V rámci dejepisu a občianskej náuky sme sa zúčastnili krásnej výstavy “Prázdna stolička„ sprevádzanej prednáškou, ktorú organizovali žiaci Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove. Vypočuli sme si mnoho smutných príbehov a osudov židovských žiakov.

            Výstava bola realizovaná z príležitosti pripomenutia si 80. výročia transportov Židov z územia Slovenska, hlavne z Prešova. Dozvedeli sme sa, že zo všetkých stredných škôl boli vylúčení židovskí žiaci už v šk.r. 1940 / 1941. A veľa z nich bolo transportovaných do koncentračných táborov v roku 1942. Dokonca z Ev. kol. gymnázia v našom meste bolo vylúčených 102 žiakov, po ktorých ostali prázdne stoličky....

            Poslaním  tohto projektu bolo pátrať po osudoch vylúčených žiakov ....pátranie ešte pokračuje.

            Jeho cieľom bolo zas poukázať na nezmyselnosť nariadení Slovenského štátu, namierenú proti Židom.

            Snáď sa už takéto udalosti nebudú nikdy opakovať.

            P.uč.Havlíková a žiaci 9. B

        • Súťaž Junior Náboj
          • Súťaž Junior Náboj

          • Dňa 25.11. 2022 sa v priestoroch Gymnázia Jána Adama Raymana konala matematicko-fyzikálna súťaž Junior Náboj. Našu školu reprezentovali 2 tímy. V rámci Prešovského kraja - východ, náš žiak Ondrej K. z 9.D vyhral špeciálnu cenu za najrýchlejšie vypočítaný príklad. Do súťaže sa celkovo z ôsmich štátoch Európy zapojilo 1392 tímov. Našim súťažiacim ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a prajeme veľa ďalších úspechov.

        • Zdravá výživa na hodinách angličtiny
          • Zdravá výživa na hodinách angličtiny

          • Projektové vyučovanie na hodinách angličtiny nie je nič výnimočné. Príkladom sú aj žiaci 4. ročníka, ktorí sa venovali zdravej výžive. Okrem zhodnotenia bežných stravovacích návykov počas dňa, lepenia a vystrihovania, pozornosť sme venovali aj finančnej otázke. Žiaci si uvedomili, koľko približne stojí jedlo, ktoré denne skonzumujú. Rozprávali sme sa o tom, či je to pre ich organizmus vhodné a zdravé. Pri tvorivej práci sme sa spoločne naučili množstvo nových slovíčok. 

        • Jesenné sviatky v anglicky hovoriacich krajinách
          • Jesenné sviatky v anglicky hovoriacich krajinách

          • K najvýznamnejším sviatkom v USA patrí vďakyvzdanie, teda thanksgiving. Oslavuje sa všetkými obyvateľmi USA bez ohľadu na náboženstvo vo štvrtý novembrový štvrtok.

            Tradícia tohto sviatku vznikla už v 17. storočí. Po veľmi náročnom prvom roku osídlenia nového územia pútnici z Európy spoločne dávali vďaku za to, že prežili. My sme síce na hodinách ANJ nepiekli tradičného moriaka, nejedli tekvicový koláč ani sladké zemiaky, ale so žiakmi sme si pripomenuli, za čo sme vďační. Všetci sme sa zhodli, že sme vďační za svoje rodiny, svojich rodičov, za jedlo, ktoré máme, i za zdravie. Boli sme však prekvapení, že sa v projektoch objavili aj také témy ako čistá pitná voda, vzdelávanie a mier.

        • Cesta slovenskou históriou
          • Cesta slovenskou históriou

          • Po dlhšom čase žiaci II. stupňa v stredu, 23. 11. 2022 zažili interaktívnu a zážitkovú hodinu dejepisu pod názvom Od Viedne po Štúrovcov.

            Predstavenie sa konalo v telocvični školy a bolo plné histórie, divadla, šermu a vtipu. Zábavnou formou sa zoznámili s významnými osobnosťami národných aj svetových dejín- Jánošíkom, Máriou Teréziou a jej radcom Adamom Františkom Kollárom, ktorý jej pomáhal pri mnohých reformách, s Napoleonom, ktorý sa snažil ovládnuť celú Európu, či Štúrovcami, ktorým vďačíme za spisovnú slovenčinu aj našu hymnu. Vystúpenie bolo spestrené aj dobovými vojenskými scénkami z bitky pri Viedni, Világoši, Francúzskou revolúciou či Rákoczyho povstaním.

            Verím, že čoskoro si pre nás pripravia opäť niečo zaujímavé.

            S.Havlíková

        • Dve novembrové hodiny dejepisu
          • Dve novembrové hodiny dejepisu

          • Dve novembrové hodiny dejepisu mali žiaci IX. D trochu iné. Neabsolvovali ich v školských laviciach, ale v teréne. Presnejšie v Židovskej ortodoxnej synagóge a v budove Kolégia na projekte Prázdna stolička. V synagóge prednášku viedla PhDr. Zora Mihoková, ktorá pútavo a zaujímavo predstavila dejiny Židov, s dôrazom na udalosti spojené s mestom Prešov. Súčasťou prednášky boli aj tragické udalosti spojené s deportáciou 6 400 Židov. Počas prehliadky exponátov žiakom priblížila židovské zvyky, tradície a činnosti spojené s každodenným životom. V budove evanjelického Kolégia si žiaci pozreli výstavu Prázdna stolička (projekt Evanjelického kolegiálneho gymnázia v Prešove).  Mgr. Miroslav  Čurlík žiakom porozprával o životných osudoch niektorých ich žiakov. V EKG v roku 1941 študovalo 120 žiakov židovského vierovyznania a po naplnení litery zákona ostali po nich len prázdne stoličky.  Tieto hodiny dejepisu žiakom ukázali novú stránku histórie mesta, v ktorom bývajú alebo študujú a v hlavne nutnosť nezabudnúť a nepripustiť opakovanie histórie ani v týchto časoch.

            Mgr. Knuthová

             

        • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?
          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Aj v tomto roku sa naša škola zapojila do krásneho projektu Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?" Spoločne skúsime urobiť radosť čo najväčšiemu počtu dôchodcov v domovoch sociálnych služieb. Minulé roky nám ukázali, že to má veľký význam, a tak veríme, že aj tento rok bude úspešný a radosť budú mať nielen dôchodcovia, ale aj deti z dobre vykonaného skutku. 

            Svoje darčeky môžete nosiť na 1. stupni Mgr. A. Debreceniovej a na 2. stupni PhDr. I. Židik a Mgr. Ľ. Španielovej.

            ĎAKUJEME!

            eduresized_kolko-lasky-2022-plagat.jpg                                 Co_by_MALA_obsahovat_KRABICKA.docx

        • Bubnovačka
          • Bubnovačka

          • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa. Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí pripadá na 19. november a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF. Počas neho si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa. Práve preto si organizácie pôsobiace v oblasti ochrany detí pred násilím na Slovensku zvolili 19. november za deň, kedy BY MALO BYŤ HLAS DETÍ LEPŠIE POČUŤ. Tento  projekt má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím. K tejto aktivite sa pripojila aj naša škola symbolickým bubnovaním v triedach a na chodbách školy.

            Ľ.Uhlárová

        • Rok odkazu Štúrovcov
          • Rok odkazu Štúrovcov

          • V utorkové zamračené ráno sme v našej škole privítali vzácnu návštevu. Naše pozvanie prijali Mgr. Sláva Jurková riaditeľka Domu Matice slovenskej v Prešove a Mgr. Martina Matečková riaditeľka Domu Matice slovenskej v Košiciach. Pri príležitosti Roku odkazu štúrovcov nám porozprávali nielen o významných 200-ročných jubilantoch, ale aj o menej známych osobnostiach slovenského národného života. Dozvedeli sme sa zaujímavosti o živote a osude štúrovcov, ktoré v učebniciach nenájdeme. Už sa tešíme na podujatia v budúcom roku, v ktorom si pripomenieme významné udalosti našich dejín aj v spolupráci s Domom Matice slovenskej.

            Mgr.S.Vassová

        • Informatická súťaž iBobor
          • Informatická súťaž iBobor

          • V dňoch 7.-11.11.2022 sa na našej škole uskutočnila informatická súťaž iBobor. Žiaci  2. – 9. ročníka si zmerali svoje sily pri riešení zaujímavých logických úloh. Z 852 zapojených žiakov bolo 101 úspešných riešiteľov, ktorí získali pekné diplomy. Všetkým zapojeným žiakom a učiteľom, ktorí pomáhali zrealizovať súťaž ďakujeme a úspešným riešiteľom gratulujeme.

        • Imatrikulácia prvákov
          • Imatrikulácia prvákov

          • Ja - prvák, sľubujem Vám, že na hodinách vždy pozor dám.
            Do školy pripravím sa veru, desiatu zjem úplne celú.
            Písmenká  a čísla pekne napíšem perom a nakloním ich správnym smerom.
            Pravidlá slušného správania dodržím vždy rád, so spolužiakmi budem kamarát.

            Ako usilovná včielka snažiť sa budem zvládnuť to sám,

            tak na svoju prvácku česť Vám tu PRISAHÁM!“

            …. znelo z hrdiel všetkých prváčikov, ktorí mali  svoj veľký deň.

            16.november bol dlho očakávaným dňom pre našich prvákov. Milou tradíciou na našej škole sa stalo, že prváci svoj veľký deň neprežívajú len začiatkom septembra, ale rovnako slávnostný a významný je pre nich aj akt prijatia „do cechu žiakov školy“ tzv. IMATRIKULÁCIA.

            Deti svoju šikovnosť a múdrosť predviedli v krátkom  kultúrnom programe, ktorý si pripravili pre svojich pozvaných hostí – rodičov, starých rodičov, príbuzných  a následne zložili sľub prváka, ktorým sa oficiálne zapísali do veľkej školskej rodiny.  Po vystúpení naši prváčikovia  boli slávnostne dekorovaní a od svojich triednych  učiteliek aj vychovávateliek si prevzali imatrikulačné čiapky,  pamätné listy a medaile. Úspešné vystúpenie prváčikov, príprava a realizácia slávnostnej akcie, na ktorej sa podieľali pani vychovávateľky bola odmenená obrovským potleskom a dojímavými osobnými poďakovaniami zo strany rodičov.

            Všetkým prvákom želáme veľa zdravia a úspechov v škole!

            Mgr. Adriana Debreceniová

        • Exkurzia Liptov
          • Exkurzia Liptov

          • Siedmaci a ôsmaci sa 16. novembra 2022 vybrali spoznávať Slovensko. Pani učiteľky slovenského jazyka a geografie nám na Liptove chceli ukázať to najzaujímavejšie zo svojho predmetu a skĺbili to naozaj dokonale. Prvým cieľom našej výpravy za poznaním a zážitkami bol Liptovský Ján, presnejšie Stanišovská jaskyňa. Bolo tam rozprávkovo krásne, príroda nás úplne očarila. Do jaskyne sme vstupovali s čelovkami na hlavách a výklad v jaskyni bol veľmi zaujímavý a vtipný. Ďalej naše kroky viedli do Liptovského Mikuláša, ktorý ako sme sa dozvedeli, bol druhým centrom národných buditeľov na Slovensku po Martine. Z každej strany dýchala história: socha Janka Kráľa, ktorý sa tu narodil, Námestie Žiadostí slovenského národa, socha a fara J. M.  Hurbana atď.  V spomínanej evanjelickej fare, kde žil so svojou rodinou J. M. Hurban a navštevoval ho tam aj Ľ. Štúr sídli múzeum Tatrín, ktoré sme navštívili. Poslednou zastávkou bolo najkrajšie a najmodernejšie prírodovedné múzeum na Slovensku Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Počas interaktívnej prehliadky sme sa mohli pozrieť do medvedieho brloha, vypočuť si zvuky prírody a zvierat alebo vyskúšať si plazenie v jaskyni. Prehliadku sme ukončili v rozhľadni múzea, z ktorej sme videli dominanty mesta Liptovský Mikuláš. Ďakujeme p. uč. Petrušovej, p. uč.Vassovej, p. uč. Havrilovej a p. uč. Knuthovej  za zorganizovanie skvelej exkurzie.

            Annamária Murgáčová a Vanesa Pellová, VIII.D

        • Deň otvorených dverí na SPŠE
          • Deň otvorených dverí na SPŠE

          • Dňa 15. 11. 2022 sa deviataci, ktorí majú záujem o štúdium na SPŠE v Prešove, zúčastnili Dňa otvorených dverí na tejto škole. Navštívili špeciálne učebne pre elektrotechniku a sieťové technológie. To sú zároveň odbory, ktoré budú otvárané v budúcom školskom roku pre asi 170 uchádzačov. Žiakov prekvapilo vybavenie učební a hotové produkty žiakov. Už aj žiaci 1. ročníka prekvapili svojimi výrobkami. Naši chlapci si mohli odskúšať, ako výrobky a programy fungujú formou hier.

            Dozvedeli sa, že táto škola získala v minulom školskom roku titul najlepšej strednej odbornej školy na Slovensku. Dúfam, že aj naši žiaci – jej budúci študenti udržia tento status alebo ho ešte vylepšia. Držím prsty na prijímacích konaniach.

            Mgr. Janeková

        • Mladý remeselník a DOD v SOŠ technickej, v Prešove
          • Mladý remeselník a DOD v SOŠ technickej, v Prešove

          • Žiaci deviateho ročníka sa zúčastnili Dní otvorených dverí v SOŠ technickej, v Prešove.

            Mali možnosť pozrieť si odborné učebne a školské dielne pre jednotlivé študijné odbory. Vyskúšali si prácu za počítačom, klasické strihanie a úpravu plechu. Vyskúšali si aj školskú telocvičňu.

            Zároveň si mohli pozrieť výsledky súťažných prác mladých remeselníkov v odboroch murár a stolár a porovnať ich medzi viacerými SOŠ zo Slovenska.

        • Vedecká hračka
          • Vedecká hračka

          • V rámci predmetu technická výchova sa dňa 7.11.2022 žiaci 5.E triedy zúčastnili interaktívnej výstavy s názvom Technika - Vedecká hračka. Výstava sa konala počas “Týždňa vedy a techniky” v Štátnej vedeckej knižnici v Prešove. Prostredníctvom vedeckých hračiek si žiaci priblížili niektoré pojmy a fenomény techniky. Mali možnosť spoznať a vyskúšať si jednotlivé hračky, neškolské fyzikálne experimenty a hlavolamy. Spojenie hrania sa s poznávaním a učením bolo pre žiakov prínosom, motiváciou a spestrením technickej výchovy. Spoznávanie vedeckých hračiek napomáha rozvoju voľnočasových technických a výtvarných aktivít.

            PaedDr. J. Striničová, Mgr. M. Baňasová

        • Medzinárodný deň školských knižníc
          • Medzinárodný deň školských knižníc

          • Dňa 24.10.2022 sa v rámci Medzinárodného dňa školských knižníc konalo podujatie „Zelená“ pre školskú knižnicu s podtitulom Mám rád svoju školskú knižnicu ako našu planétu. Pri tejto príležitosti strávili žiaci piateho, šiesteho a siedmeho ročníka celý vyučovací deň v školskej knižnici. Tu si pre nich pani učiteľky pripravili zaujímavé aktivity spojené s ekológiou a environmentálnou výchovou. Žiaci si prečítali ukážky z knihy Zberný dvor od Branislava Jobusa a zahrali si interaktívnu únikovú hru, v ktorej museli vyriešiť rôzne úlohy. Pracovali ako jeden tím a spoločne unikli späť do reality. Počas dňa absolvovali prednášky o bezodpadovosti, s ktorou nás prišla bližšie oboznámiť pani Laura Martinková z občianskeho združenia Odvážne o. z. a o projekte Zelená knižnica nám prišla povedať pani riaditeľka Knižnice Pavla Országha-Hviezdoslava v Prešove Iveta Hurná.  Na záver si žiaci vyrobili „triedne knižnice“ zo škatúľ, ktoré ozdobili recyklovaným papierom z vyradených kníh. Veríme, že tieto knižnice budú motivovať žiakov čítať knihy aj cez prestávky.

        • Exkurzia v Budapešti
          • Exkurzia v Budapešti

          • Dňa 21.10.2022 sa žiaci tried 6.A, 7.D,  9.C a 8.A zúčastnili exkurzie do Budapešti.

            Najprv sme sa vybrali do nákupného centra Campona, kde sme navštívili Tropicarium. Jednou zo zaujímavých častí Tropicaria bol 12 metrový vyhliadkový tunel, v ktorom sme mohli vidieť žraloky a iné morské živočíchy. Okrem zvierat sa tam nachádzali aj rastliny rôznych druhov. Za vyhliadkou sa nachádzala miestnosť, v ktorej osvetlenie menilo farby na neónové. Ďalšie zaujímavosti, ktoré sme tam videli boli krokodíly, opice a vtáky, ktoré lietali voľne medzi ľuďmi. Po prehliadke sme všetci mali voľný program a pauzu na obed.

            Ako ďalšia zastávka bola známa starobylá tržnica v centre mesta. V tržnici sa nachádzali stánky plné domácich aj zahraničných výrobkov. Každý si niečo kúpil, ale hlavne bol dopyt po ich tradičnom korení- paprike, rozvoniavali tu klobásky a iné dobroty.

            Exkurziu sme ukončili prechádzkou historickým centrom Budapešti. Domov sme vrátili v neskorých nočných hodinách, plní zážitkov a dobrej nálady.

        • Podaj ďalej zemiak
          • Podaj ďalej zemiak

          • Milí žiaci!

            Dovoľujem si vás osloviť o zapojení sa do zaujímavého projektu PODAJ ĎALEJ ZEMIAK, ktorý organizuje občianske združenie Podaj ďalej v Prešove. Cieľom projektu je vyzbierať čo najviac zemiakov. Ak každý prinesie aspoň jeden zemiak, pomôže tým, ktorí to potrebujú. Prispievať môžete od 8.11.- 10.11.2022 vo vestibule školy.

            Ivana ŽIdik

        • Vyhodnotenie zberu gaštanov
          • Vyhodnotenie zberu gaštanov

          •      Aj v tomto roku sa uskutočnil na našej škole zber gaštanov. Do zberu sa zapojili najmä žiaci 1. stupňa a boli naozaj veľmi usilovní. Všetci spolu nazbierali 3250 kg gaštanov. Vyhodnotili sme tých najlepších jednotlivcov a jeden kolektív. Odmeny budú žiakom odovzdané  6.12.2022 na Mikuláša. Tu je umiestnenie najlepších :

             

            1. Michaela Markušová     4.D  656,6 kg
            2. Maxim Nagy                    1.C    257 kg
            3. Adelka Bartošíková        1.A   234 kg
            4. Richard Hirka                   4.D  228 kg

            Najlepším kolektívom bola trieda 3.D, ktorá nazbierala 358,8 kg a bude takisto ocenená. Všetkým úspešným zberateľom blahoželáme  a veríme, že sa zapojíte aj v budúcom školskom roku.

    • Kontakty

      • Základná škola, Československej armády 22, Prešov
      • Riaditeľka školy: Tel: 051 / 748 09 30 Zástupkyňa riad. školy ISCED 2: Tel: 051 / 748 09 32 Zástupkyňa riad. školy ISCED 1: Tel: 051 / 748 09 36 Hosp. zástupca školy: Tel: 051/ 748 09 34 Výchovná poradkyňa: Tel: 051/ 748 09 35 Kancelária riaditeľky: Tel: 051 / 748 09 31 Učtáreň: Tel: 051/ 748 09 33 Personálna a mzdová agenda: Tel: 051/3810799 Školská jedáleň ČSA 1 (triedy 5 - 9): Tel: 051 / 748 09 38 Školská jedáleň ČSA 2 (triedy 1 - 4): Tel: 051 / 748 09 39
      • Základná škola, Československej armády 22, 080 01 Prešov Slovakia
    • Prihlásenie