Novinky

        • 1.A a 1.D v Lesníckom ekocentre LS Maľcov
          • 1.A a 1.D v Lesníckom ekocentre LS Maľcov

          • Naši malí prváci z 1.A a 1.D absolvovali dňa 6.6.2023 vyučovanie netradične. Vedomosti, ktoré sa učia na hodinách prvouky si overili pri zážitkovom vyučovaní v Lesníckom ekocentre LS Maľcov. Lesní pedagógovia pripravili pre deti zaujímavé aktivity. Oboznámili deti s lesnými zvieratami, ich spôsobom života, potravou, stopami... Naučili deti rozpoznávať zvuky zvierat v lese a hmatom rozlíšiť srsť a parožie jednotlivých zvierat. Deti mali možnosť vidieť ukážky práce so včielkami. Na záver si spolu vyrobili lesnícke klobúky. Domov si odnášali malé darčeky a zážitky z pekne prežitého dňa.

            Veľká vďaka patrí pánovi Mgr. V. Hlaváčovi, ktorý túto exkurziu sprostredkoval.

            Mgr. Ľ. Tartaľová, Mgr. K. Sopková, Mgr. A. Gočová, Mgr. R. Mlynárová

        • Biologická olympiáda - mladší žiaci
          • Biologická olympiáda - mladší žiaci

          • Naši tretiaci sa 18.5.2023 zúčastnili okresného kola biologickej olympiády, kde súťažili v kategórii F-mladší žiaci. Počas celého roka sa na prírodovednom krúžku venovali zhromažďovaniu informácií o vybraných druhoch stromov, živočíchov a rastlín v častiach Farebný les, Spiaci les a Zelený les. Vytvárali zbierky stromov, rastlín, živočíchov, listov, semien aj odtlačkov a odliatkov. Pod názvom Prvosienky naši mladí prírodovedci získali 1.miesto vo svojej kategórii okresného kola.

            Srdečne blahoželáme!

            Ľ.Uhlárová

        • Exkurzia a výlet – Kynceľová - 7.B – 1.6.2023
          • Exkurzia a výlet – Kynceľová - 7.B – 1.6.2023

          • Všetko začína o 6.00 hod. ráno. Zaspaté oči všetkých prezrádzajú skorý odchod. Po nemalej chvíli prechádzame okolo nádhernej scenérie Vysokých Tatier. Kľukaté cestičky Čertovice vravia, že už sa blížime do cieľa.

                   A veruže, ani sme sa nenazdali a už sme tam, v Kynceľovej, v Múzeu máp, v jedinečnom múzeu na Slovensku. Víta nás poverená zamestnankyňa, ktorá nám zadáva pokyny k rozdeleniu do skupín. Vysvetľuje nám, čo sa nachádza, v ktorých miestnostiach, aké sú jednotlivé druhy máp, čo musí mapa obsahovať, nesmie chýbať ani mierka, ktorú poznáme aj z hodín matematiky. Zistili sme, že v minulosti, keď ešte nebola počítačová technika, sa mapy vytvárali maľovaním. Maľujú sa však ešte aj dnes. Mali sme možnosť vyskúšať rôzne interaktívne formy hier, kde sme v skupinách skladali pomocou puzzle jednotlivé kraje a riešili sme slepú mapu na veľkej mape Slovenska prostredníctvom magnetiek. Špendlíkmi sme zas označovali na  predloženej mape jaskyne na Slovensku. Iná skupina sa dozvedela v ďalšej miestnosti, čo je to geodézia a čo robí geodet, tvorila s počítačom mapu. Práca s interaktívnym modelom krajiny s rozšírenou realitou nám dala zabrať, keď pomocou lopatiek sme vytvárali sopky, pohoria, moria a vrstevnice. Svet z výšky bol nádherný.

                   Nakoniec sme si mohli zakúpiť suveníry, rozlúčili sme sa s pani zamestnankyňou a presunuli sme sa do Banskej Bystrice, kde sme sa na chvíľu osviežili a nabrali síl na ďalšiu zastávku, na hrad Slovenská Ľupča, stojaci na návrší jedného z posledných výbežkov Nízkych Tatier. Hrad bol založený v polovici 13. storočia uhorským kráľom Belom IV. V stredoveku spĺňal funkciu strážneho hradu, ktorý mal pod dohľadom významnú historickú obchodnú cestu Via Magna.

                   Po prehliadke sa rozlúčime so sprievodkyňou a vraciame sa domov. Prichádzame presne o šiestej hodine večer, hoci veľmi unavení, ale s pocitom nezabudnuteľných zážitkov. Za všetko sa patrí poďakovať. Tak teda pani učiteľky, veľmi pekne Vám ďakujeme.

             

                                                            Zapísala trieda 7.B

        • Deň matiek na ľudovú nôtu
          • Deň matiek na ľudovú nôtu

          • „Vítame Vás moji mili, že sce dňeška v totej chviľi, prišľi kuknuc na nas...“

            Týmito slovami privítali naše šikovné moderátorky všetkých prítomných v priestoroch telocvične ZŠ Československej armády 22 v Prešove, ktorá sa v jedno krásne slnečné popoludnie premenila na starú šarišskú chižu.

            Všetci sme mali možnosť vrátiť sa v čase o niekoľko desaťročí späť. Prichádzajúcich hostí vítali nielen moderátorky, ale hneď pri vstupe aj dievčatá v kroji s perníkmi, čo mnohým vyčarovalo prekvapivý úsmev na perách.

            „Našo mile dzecičky pripraveľi bašňički, pišňički pre šicke našo mamički. Šikovne dzecički nas presvedčeľi ňeľem o tim, že i na gazdovskim dvore še dzeci znaju zabavic, aľe že dokažu i drevo porezac, platno poľivac, kravku podojic, huski popasc a pri tim ňeľem žmurkac na parobkoch na valaľe, aľe i  frajiroch Jaňička, či Ferička vikrucic a dokonca i o tim, že i folklor može bic moderny.“

            Mamičky boli plné dojatia nielen zo samotného vystúpenia svojich detí, ale aj z celkovej atmosféry a slzám sa počas programu neubránili niekoľkokrát.

            Záver bol krásny, keď sa pódium zaplnilo všetkými účinkujúcim deťmi s divým makom v rukách pre milovanú mamičku. V tej chvíli sa scéna premenila na obrovskú lúku. Všetci odchádzali domov plní dojmov a zážitkov z ľudového popoludnia, ktoré s láskou pripravili deti spolu s pani vychovávateľkami svojim mamkám.

             

            Mgr. Katarína Bačáková, Mgr. Ľubomíra Kušnírová

        • Vyhodnotenie zberových aktivít
          • Vyhodnotenie zberových aktivít

          • Pri príležitosti DŇA ZEME každoročne vyhodnocujeme aj úsilie jednotlivcov pomôcť planéte ZEM separovaním niektorých produktov. Najusilovnejších žiakov  každoročne čaká odmena na konci školského roka. Tohto roku oceníme týchto žiakov:

            ZBER HLINÍKOVEJ FÓLIE:

            1. miesto Hana P. V.A     vyzbierala 7 500g
            2. miesto Peter K. IV.D         vyzbieral   2 728g
            3. miesto Sofia M. IV.D      vyzbierala 2 590g

            ZBER SABI VIEČOK:

            1. miesto Matej P. IX.C    3 700 kusov
            2. miesto Marko N. III.B    3 450 kusov
            3. miesto  Michal P.   IV.D      2 648 kusov

            ZBER TETRAPAKOV SABI:

            1. mesto  Šimon U. IX.C       1 100 kusov
            2. miesto Tobiáš Viliam B.  I.D        730 kusov
            3. miesto Karolína Š. IV.B      169 kusov              

            Veríme, že v budúcom roku sa zapojí vyšší počet žiakov a nazbierame väčšie množstvo odpadu, ktorému dáme druhú šancu v recyklovaní. Chcem sa poďakovať  aj Mgr. Kataríne Sopkovej za vyhodnotenie zberu na prvom stupni.

            Mgr. Adela Krížová- koordinátorka environmentálnej výchovy

        • Divadlo na sídlisku
          • Divadlo na sídlisku

          • O hlúpom Janovi

            “Bol raz jeden hlúpy Jano, namiesto nie vravel áno.

            Miesto áno zasa nie, mali s ním len trápenie…”

            Popletený príbeh o tom ako dobro zvíťazí nad hlúposťou sme si deťmi 1.A. 1.B, 1.C a 1.D pozreli v priestoroch Divadla na sídlisku, ktoré je súkromným projektom skvelých hercov Prešovského divadla DJZ. Deti si tento deň veľmi užili. Prešli sme sa počas krásneho slnečného dňa zo školy do divadla a späť. Prechádzka bola veľmi príjemná a milá a vystúpenie pre našich prváčikov bolo čarovné

            Veselá rozprávka  na ľudový motív prezradí, že aj hlupák môže mať šťastie a na tvárach našich detí vyčarila veľký úsmev.

            Mgr. Baluchová

             

            Ako Janko Marienku hľadal

            Rozprávková komédia s pesničkami je autorským predstavením hercov DJZ. Deti z vyšších ročníkov ŠKD 2.A, 2.B, 3.C, 3.D s pani vychovávateľkami  si taktiež ako naši prváci užili krásnu prechádzku počas slnečného dňa spojenú s predstavením a samozrejme nesmela chýbať zmrzlina pri ceste späť. Predstavenie bolo poučné, ale aj vtipné a všetkým nám pozdvihlo náladu a vyčarilo úsmev na tvárach.

             

            Mgr. Puzderová

             

        • Poznáš svoje mesto? - ŠKD
          • Poznáš svoje mesto? - ŠKD

          • Jahodové mesto, srdce Šariša alebo Atény nad Torysou? Aj takéto prívlastky dostal vo svojej histórii Prešov. Prešov je naším domovom, avšak stále vie čím prekvapiť. Poznáme ho naozaj dobre? Čo by sme o Prešove mohli povedať jeho návštevníkov? Práve na tieto otázky sme my – deti z 11. oddelenia – hľadali odpovede. Úplne na začiatku našej pátracej cesty si deti s úžasom pozreli hudobný klip od skupiny Komajota – Mesto v nás. Svojou atmosférou pesnička vtiahla deti do prešovských uličiek. Zrazu videli miesta, okolo, ktorých dennodenne chodia a všímali si detaily mesta. Spoločne sme sa porozprávali o kultúrnych a historických dominantách mesta. Veľa zaujímavých  informácií aj „perličiek“ sme sa dozvedeli z kníh, z videa aj z fotografií. Osviežujúcou bodkou nášho spoločného pátrania bol interaktívny kvíz, ktorý mal veľmi dobrú odozvu. Deti úplne pohltil. Odteraz sa pri prechádzke mestom budú na pamiatky pozerať s oveľa väčším záujmom. Naši malí Prešovčania si budú môcť povedať: „Poznám svoje mesto!“ Ktovie, možno z nich raz vyrastú budúci sprievodcovia.

            Vychovávateľka Mgr. Alena Andreanská

        • Deviataci v akcii
          • Deviataci v akcii

          • Deň detí naši deviataci oslávili volejbalovým turnajom. Všetci sme si užili veľa zábavy a napätia, ktoré bolo cítiť až do poslednej sekundy. Každá trieda mala svoj tím, ktorý ostatní žiaci nadšene povzbudzovali. Svojou húževnatosťou si jednotlivé triedy vybojovali tieto umiestnenia:

            1. miesto       9.A
            2. miesto       9.D
            3. miesto       9.B
            4. miesto       9.C

            Sláva víťazom a česť porazeným!

            Za organizáciu ďakujeme pánovi učiteľovi Kunstovi a triednym učiteľkám.

            Mária Košičšinová a Dorota Paľuchová, 9.A

        • Prváci na Liptove
          • Prváci na Liptove

          • Deti z 1.A a 1.D sa dňa 24. 5. 2023 zúčastnili školského výletu v Liptovskom Hrádku.Prežili krásne dopoludnie v Liptovskom múzeu. V expozícii ovčiarstva sa dozvedeli o živote a práci ovčiarov, vyskúšali si česanie ovčej vlny, z ktorej si vyrobili suvenír - ovečku. V expozícii venovanej modrotlači sa oboznámili s postupom výroby modrotlače, s ukážkami na rôznych krojoch a vyrobili si spoločný obrúsok do triedy. Každé dieťa si vytvorilo vlastnú pohľadnicu so srdiečkom z modrotlače. Pri prehliadke námestia v centre Liptovského Hrádku deti videli "prameň" Bieleho a Čierneho Váhu a ich sútok v strede námestia. Deťom sa výlet veľmi páčil.

            Mgr. K. Sopková, Mgr. Ľ. Tartaľová

    • Kontakty

      • Základná škola, Československej armády 22, Prešov
      • Riaditeľka školy: Tel: 051 / 748 09 30 Zástupkyňa riad. školy ISCED 2: Tel: 051 / 748 09 32 Zástupkyňa riad. školy ISCED 1: Tel: 051 / 748 09 36 Hosp. zástupca školy: Tel: 051/ 748 09 34 Výchovná poradkyňa: Tel: 051/ 748 09 35 Kancelária riaditeľky: Tel: 051 / 748 09 31 Učtáreň: Tel: 051/ 748 09 33 Personálna a mzdová agenda: Tel: 051/3810799 Školská jedáleň ČSA 1 (triedy 5 - 9): Tel: 051 / 748 09 38 Školská jedáleň ČSA 2 (triedy 1 - 4): Tel: 051 / 748 09 39
      • Základná škola, Československej armády 22, 080 01 Prešov Slovakia
    • Prihlásenie