Novinky

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Milí predškoláci a rodičia, 

            pozývame Vás na spoločný zápis do 1. ročníka, ktorý sa uskutoční v piatok 1. apríla 2022 a v pondelok 4. apríla 2022 o 16.00 hod. v budove ČSA 2 (Odborárska ul.) za prítomnosti dieťaťa a oboch rodičov. K zápisu je potrebné doniesť rodný list dieťaťa. Je možné už doma vyplniť elektronickú prihlášku (na webovej stránke školy), vytlačiť ju a doniesť podpísanú oboma rodičmi – v tomto prípade stačí účasť jedného rodiča. Prihlášku bude možné vypísať aj pri zápise.

            Ak sa nemôžete zúčastniť spoločného zápisu, môžete prísť zapísať dieťa od 5.apríla. – 30.apríla 2022 od 10.00 – 16.00 hod. v kancelárii ČSA 1.

            Tešíme sa na Vás!

            Viac informácií: Plagat_na_zapis_do_1.rocnika.pdf

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          •           Riaditeľka Základnej školy, Československej armády 22 v Prešove poskytuje podľa zákona č. 245/2003 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov § 150 ods. 5, v súlade s Vyhláškou MŠVV a Š č. 231/2009 Z. z. v znení Vyhlášky MŠVV a Š č. 518/2010, podľa § 3 ods. 10 na deň 6.4.2022 riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov pre žiakov 2. stupňa.  Školský klub a školská jedáleň v elokovanom pracovisku ČSA 2 budú v prevádzke.

                                                                                                                      Mgr. Ľubica Kohániová

                                                                                                                            riaditeľka školy

        • Minihádzaná
          • Minihádzaná

          • Keďže sa v tomto školskom roku na turnaj v kategórii 1.-2. ročník prihlásila len naša škola, nemohli sme si zmerať sily s inými školami. Nevadí, zúčastnili sme sa ako diváci, aj to je dobrá skúsenosť. Veríme, že na budúci rok si zahráme aj my. 

            Mgr. Tatiana Šromová

        • Jarná lúka v ŠKD
          • Jarná lúka v ŠKD

          • Po zime zas prišla jar,

            slnko už má teplú tvár.

            Budú kvety, zvieratá,

            vstáva spiaca záhrada.

            Zima je za nami a po chladných dňoch prichádza JAR. Počasie sa začína otepľovať a vďaka tomu rastliny začínajú rásť a kvitnúť.  Jarné  kvety rozkvitajú nielen v našich záhradkách ale aj v šikovných rukách detí. To nám ukázali žiaci  z 1.C triedy v ŠKD,  kde vytvorili krásnu jarnú lúku.

                                                                                                                                           Mgr. Gallová

        • Čarovný svet rozprávok v ŠKD
          • Čarovný svet rozprávok v ŠKD

          • „...Kde bolo, tam bolo, bola raz...“

                 Asi neexistuje človek, ktorý by nepoznal toto slovné spojenie. Rozprávka – samotný pojem v nás evokuje radosť, tajomnosť, únik z reálneho sveta. Milujeme ju asi všetci bez rozdielu veku. Prečo? Nuž preto, lebo rozprávka je synonymom čohosi zázračného, krásneho a ušľachtilého.

            V rozprávke sa všetko končí šťastne, víťazí dobro, láska a spravodlivosť.

                 A preto sme aj my zablúdili do čarovného sveta rozprávok a pripravili sme si milé posedenie s rozprávkou. Zoznámili sme sa s najobľúbenejšími autormi rozprávok, prezerali sme si krásne ilustrácie a snažili sme sa ich priradiť k rozprávke. V závere  sme si zhotovili obal na knihu s rozprávočkou, ktorá nás najviac zaujala. Rozprávkové popoludnie sa deťom veľmi páčilo. Svedčil  o tom aj spokojný úsmev na ich tváričkách.

                 „Človek verí rozprávkam dvakrát za život. Najskôr ako dieťa a neskôr, keď mu niekto naplní srdce láskou.“

            Prajem Vám, aby ste verili rozprávkam celý život!

             

            Mgr. Danka Bulíková

        • Štvrtáci čítali prvákom
          • Štvrtáci čítali prvákom

          • Marec - mesiac knihy, návštev knižníc, čítania obľúbených kníh, nakupovania nových kníh...

            25.3.2022 sme pri tejto príležitosti zorganizovali hodinu spoločného čítania štvrtákov zo 4.A našim prváčikom z 1.D. Prváci s úžasom počúvali svojich starších spolužiakov a štvrtáci si vypočuli veľké pokroky v čítaní prvákov.

                                                                tr. uč. Tartaľová a Terezová

        • Divadlo Portál
          • Divadlo Portál

          • Vo štvrtok 24.3.2022 našu školu navštívili herci komorného divadla bez opony Portál a pre žiakov 1. stupňa zahrali detektívnu rozprávku "Čáry máry alebo záhada strateného prútika." Všetky deti spolu so svojimi vyučujúcimi dychtivo sledovali pátranie čarodejnice, ktorá sa stretla s Hedvigou, detektívom, Indiánmi a námorníkom a stále hľadala svoj čarovný prútik. Celé predstavenie sprevádzalo množstvo pesničiek, pomocou ktorých sme sa s hercami preniesli na mnoho neobyčajných miest, dokonca sa niektorí žiaci stali na chvíľu hercami = Indiánmi. Predstavenie bolo krásne, veselé a všetkým sa prenáramne páčilo. Ďakujeme hercom divadla Portál za príjemný zážitok a už teraz sa tešíme na ďalšie predstavenie, ktoré nám prídu zahrať!!!

            Marta Segľová

        • Pomoc pre odídencov z Ukrajiny
          • Pomoc pre odídencov z Ukrajiny

          • Vážení rodičia, kolegovia  a priatelia školy !

                     Základná škola, Československej armády 22, Prešov vyhlasuje zbierku pre odídencov z Ukrajiny. V tejto neľahkej situácii prijala aj naša škola žiakov - Ukrajincov, ktorí museli opustiť svoje domovy. V súčasnosti máme 18 žiakov z rôznych kútov Ukrajiny. Niektorí z nich prišli iba s niekoľkými osobnými vecami. Vyhlasujeme preto zbierku na školské potreby ( školské aktovky, vrecúška na prezuvky, zošity, peračníky, perá, farbičky, ceruzky, knihy na čítanie pre 1. a 2. ročník ), hygienické potreby ( papierové vreckovky, servítky, toaletný papier, zubné kefky, zubné pasty, mydlá, sprchovacie gély a ručníky – môžu byť použité, ale musia byť vypraté a čisté ) a ostatné hygienické potreby, ktoré uznáte za vhodné. Ďalej trvanlivé potraviny ( drobné veci na desiatu – keksy, džúsy, výživy a pod., ďalej paštéty, hotové polievky a trvanlivé potraviny, ktoré majú záruku ešte aspoň 3 mesiace.) Zbierka sa bude konať vo vestibule školy ČSA 1 a ČSA 2 každý deň od 24.3.2022 - 31.3.2022 od 7,30 – 8,30. Zodpovedné budú asistentky školy, ktoré preberú  Vašu pomoc. Ďakujeme!

                                                                                                                              Mgr. Ľ. Kohániová

        • Vítanie jari
          • Vítanie jari

          • Lúče zubatého slnka zohrievajú vzduch ,miestami sa začína zelenieť tráva a zima pomaly stráca silu.  Prvé jarné kvietky, snežienky, dvíhajú biele hlávky a vykúkajú, či je to naozaj tak. Príroda sa prebúdza k novému životu.

            Deti 2.D triedy sa rozhodli obnoviť tradíciu na našej základnej škole a osláviť koniec zimy vynášaním Moreny, ktorú si deti vyrobili zo slamy a odniesli k rieke Torysa, kde ju hodili do vody.

            Po tejto rozlúčke sa deti vrátili školy a vítali novú jar hrami a piesňami na školskom dvore.

            Triedna učiteľka Molčanová

             

        • „S batohom po Slovensku“ – Spoznávanie krás Slovenska
          • „S batohom po Slovensku“ – Spoznávanie krás Slovenska

          • „ Slovensko je moja vlasť

            Tu chcem bývať, tu chcem rásť.

            Sú tu hory, rieky, doliny,

            Nie je krajšej krajiny.“

            Slovensko je malá, ale krásna krajina. A my v ŠKD sme sa vydali na cestu spoznávania slovenských prírodných, kultúrnych a historických klenotov. Deti veľmi zaujímali pútavé informácie o slovenských mestách, pohoriach, hradoch, zámkoch, kaštieľoch, kostoloch, múzeách a skanzenoch. Nezabudli sme sa pristaviť pri našich nádherných jaskyniach a kúpeľoch. Milovníkov kúpania a vodných športov zaujali tiež slovenské jazerá, priehrady, nádrže a plesá. Všetko zaujímavé si deti mohli poprezerať v rôznych  brožúrkach a letáčikoch. Dozvedeli sa tiež, ako by mala vyzerať výbava správneho turistu, čo si aj následne vyskúšali na sebe. Všetko, čo sa dozvedeli, využili v kvíze o hradoch a zámkoch na Slovensku. Najšikovnejších potešila sladká odmena. Skrátka, každý si prišiel na svoje a deti sú rozhodnuté mnoho z krásnych lokalít v blízkej budúcnosti navštíviť.

            Mgr. Alena Andreanská

        • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo
          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo

          • V utorok 8.3.2022 sa v našej škole uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnilo sa ho 32 žiakov. Súťažilo sa v dvoch kategóriách - poézia a próza. Všetci recitátori sa na súťaž zodpovedne pripravili. Porota mala skutočne ťažkú úlohu pri vyhodnocovaní súťaže. Na všetkých zúčastnených čakala sladká odmena a víťazi boli odmenení potleskom, krásnou knihou a diplomom.

            Výsledky školského kola v prednese poézie a prózy sú nasledovné:

            Poézia:

            1. Ella Diana M.  4.B

            2. Zoja D. 4.A

            3. Zuzana B. 3.A

            Próza:

            1. Ivana F. 4.A

            2. Natasha K. 4.B

            3. Veronika M. 3.A

            Víťazky jednotlivých kategórií postupujú na okresné kolo. Všetkým recitátorom ďakujeme za účasť a postupujúcim gratulujeme a držíme palce pri reprezentovaní našej školy!

             

            J. Hirková, P. Pasternáková, K. Sopková

             

        • Vojna na Ukrajine
          • Vojna na Ukrajine

          • Aj žiakov a učiteľov našej základnej školy hlboko zasiahla informácia spojená s vojnou na Ukrajine. Hneď po jarných prázdninách sme hovorili s deťmi o našich pocitoch a prežívaní celej situácie. Na triednických hodinách sme sa snažili diskutovať o vojne, o dôveryhodných informáciach v tlači, ale pozornosť sme sústredili najmä na tému solidarity, empatie, pomoci a spolupráce. Podporujeme žiacke iniciatívy na vyjadrenie súdržnosti. Dôkazom toho sú aj práce, ktoré vytvorili žiaci 2.B triedy pod vedením svojej pani učiteľky Moniky Bochňovej.

              Aj keď je situácia zlá, vštepujeme našim deťom, aby nemali obavy o svoju vlastnú budúcnosť, ale aby na strane druhej podporovali žiakov z ukrajinskej národnostnej menšiny, aby prijali žiakov z Ukrajiny a pomáhali im začleniť sa do našich kolektívov.

        • Korčuliarsky kurz
          • Korčuliarsky kurz

          • Prvý marcový týždeň v dopoludňajších hodinách sa naši žiaci z 1. A a 2. D triedy zúčastnili kurzu korčuľovania, na ktorý sa veľmi tešili. Pod vedením trénerov Róberta Kunsta, Mateja Platka a triednych učiteliek sa na zimnom štadióne všetci zhostili svojej pohybovej aktivity s veľkým odhodlaním a statočne bojovali s tvrdým ľadom ako sa patrí. Napriek tomu, že mnohí sa na korčule postavili prvýkrát, iní sa zasa výborne zdokonalili, posmelení trénermi zvládli základy korčuľovania úplne všetci. Kurz bol úspešne ukončený 8. marca slávnostným udeľovaním korčuliarskych diplomov a malými odmenami, ktoré budú deťom pripomínať príjemné zážitky na ľade.

            Marta Segľová a Iveta Molčanová​​​​​​​

        • Všetkovedko
          • Všetkovedko

          • Celoslovenská vedomostná súťaž VŠETKOVEDKO sa v našej škole uskutočnila 30. novembra 2021. Zúčastnilo sa jej 19 žiakov 1. stupňa. Úlohy boli zaujímavé a viedli deti k logickému mysleniu.

            Sme hrdí, že medzi našimi žiakmi máme celoslovenského víťaza, ktorý získal 1. miesto z viac ako 5000 zúčastnených detí z celého Slovenska. Je ním Adrián D. z 2.D. 

            Veľmi pekné umiestnenie získal aj Róbert M. zo 4.E, ktorý sa umiestnil na 38. mieste. 

            Všetkým súťažiacim srdečne blahoželáme!

            Mgr. Petronela Pasternákova, Mgr. Lenka Terezová

        • Návšteva knižnice Slniečko
          • Návšteva knižnice Slniečko

          • Štvrtáci sa v nových priestoroch knižnice Slniečko zúčastnili zaujímavej akcie pod názvom Výstava komiksov - klimatická zmena. Interaktívnym spôsobom v skupinách sa vyjadrovali k vystaveným exponátom. Spoločne vytvorili strom príčin, dôsledkov a riešení k danej problematike.

            Tr. uč. 4. ročníka

      • Kontakty

        • Základná škola, Československej armády 22, Prešov
        • Riaditeľka školy: Tel: 051 / 748 09 30 Zástupkyňa riad. školy ISCED 2: Tel: 051 / 748 09 32 Zástupkyňa riad. školy ISCED 1: Tel: 051 / 748 09 36 Hosp. zástupca školy: Tel: 051/ 748 09 34 Výchovná poradkyňa: Tel: 051/ 748 09 35 Kancelária riaditeľky: Tel: 051 / 748 09 31 Učtáreň: Tel: 051/ 748 09 33 Personálna a mzdová agenda: Tel: 051/3810799 Školská jedáleň ČSA 1 (triedy 5 - 9): Tel: 051 / 748 09 38 Školská jedáleň ČSA 2 (triedy 1 - 4): Tel: 051 / 748 09 39
        • Základná škola, Československej armády 22, 080 01 Prešov Slovakia
      • Prihlásenie