Novinky

        • Veľkonočné prázdniny
          • Veľkonočné prázdniny

          • Veľkonočné prázdniny začínajú vo štvrtok 28.3.2024 a končia v utorok 2.4.2024. Vyučovanie začína v stredu 3.4.2024.

            Prajeme Vám krásne prežitie Veľkonočných sviatkov!

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka Základnej školy, Československej armády 22 v Prešove poskytuje podľa zákona č. 245/2003 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov § 150 ods. 5, v súlade s Vyhláškou MŠVV a Š č. 231/2009 Z. z. v znení Vyhlášky MŠVV a Š č. 518/2010, podľa § 3 ods. 10 na deň 27.3.2024 riaditeľské voľno pre žiakov I. a II. stupňa z organizačných dôvodov.

            Mgr. Ľubica Kohániová

            riaditeľka školy

        • Zápis do 1. ročníka
          • Zápis do 1. ročníka

          • Vážení rodičia, milí predškoláci,

            pozývame Vás na Slávnostný zápis do 1. ročníka, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 4. apríla 2024 o 16.00 hod. v budove ČSA 2.

            Ná zápis je potrebné prísť s dieťaťom, priniesť rodný list dieťaťa, vytlačenú elektronickú prihlášku, žiadosť do ŠKD(ak máte záujem) a súhlas so spracúvaním osobných údajov podpísané oboma rodičmi. Všetky tieto dokumenty môžete vypísať aj priamo pri zápise, k tomu je však potrebná účasť oboch rodičov. 

            Zápis do 1. ročníka bude pokračovať v budove ČSA 1 do 30. apríla 2024 alebo do naplnenia počtu žiakov.

            Tešíme sa stretnutie s Vami!

            ZAPIS_2024.pdf

            Informovany_suhlas_rodicia_.docx

            Ziadost__do_SKD.doc

        • Exkurzia v Slovenskej pošte
          • Exkurzia v Slovenskej pošte

          • Dňa 22. 2. 2024 sa naša trieda zúčastnila exkurzie na Hlavnej pošte v Prešove. Po príchode na poštu nás privítala pani vedúca, ktorá nás uviedla do vstupnej haly, kde nás oboznámila s  jednotlivými úsekmi.

            Neskôr nás pani vedúca zaviedla na poschodie, kde zamestnankyne za priehradkami vydávajú rôzne potvrdenia, vykonávajú zmeny údajov v úradných dokumentoch – napr. výpis z registra trestov, potrebných pri nástupe do zamestnania, alebo zmeny osobných údajov v poštových peňažných poukazoch, resp. poukazoch Sipo (Sústredené inkaso platieb obyvateľstva).

             Nakoniec sme tajnou chodbou zišli dole do podzemia, kde nás v dolnej časti pošty privítali zamestnanci, ktorí pracujú s balíkmi a rôznymi zásielkami. Je to ťažká a namáhavá práca. Nakoniec sme si mohli vyskúšať prácu s historickou pečiatkou z  19.storočia, pomocou ktorej sa ešte aj dnes prideľuje dátum podania balíka.

            Na záver exkurzie sme sa pani vedúcej poďakovali za čas, ktorý nám venovala a za  zaujímavé informácie, ktoré sme sa od nej dozvedeli. Z tejto významnej inštitúcie odchádzame s dobrým pocitom, že sme zas o čosi múdrejší.

                Ďakujeme,  8.B trieda.

        • Exkurzia v gréckokatolíckej katedrále sv. Jána Krstiteľa
          • Exkurzia v gréckokatolíckej katedrále sv. Jána Krstiteľa

          • Žiaci 6.C triedy si boli pozrieť 19.3.2024 presnú kópiu Turínskeho plátna(plátna, v ktorom bol zabalený Ježiš v hrobe) nachádzajúcu sa v gréckokatolíckej katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove. Zároveň si uctili relikvie blahoslavených biskupov Petra Pavla Gojdiča a Vasiľa Hopka , ktoré sú uložené v sarkofágoch v bočných kaplnkách chrámu. Mgr. M.Vargovčíková

        • Biblická olympiáda
          • Biblická olympiáda

          • Dňa 22.3.2024 sa v priestoroch Gymnázia sv. Moniky uskutočnilo dekanátne kolo Biblickej olympiády. Naše žiačky Tamara A., Sára J. a Alexandra K. z 9. A sa umiestnili na peknom 3. mieste. Ďakujeme im za reprezentáciu našej školy a gratulujeme k úspechu.

            Mgr. M. Vargovčíková

        • ZBER PAPIERA - Koľko stromov dokáže zachrániť naša škola?
          • ZBER PAPIERA - Koľko stromov dokáže zachrániť naša škola?

          • Termín: 25.03. – 30. 04. 2024Miesto zberu: ČSA 2 (budova 1.stupňa) vo vestibule školy

            Čas: vždy ráno pred vyučovaním od 7:30 - do 8:00

            Balíky papiera odvážiť, stiahnuť špagátom, označiť triedu, meno.

            Jestvujú možnosti ako lesom pomôcť. Zozbierajme prebytočný papier z domácností, kancelárií, dielní, skladov a garáží a zamedzme tak ďalšiemu výrubu stromov, o šetrení vody a energiu na výrobu nového papiera nehovoriac.

            Čo treba urobiť?- priniesť do školy čo najviac papiera,- zbierame kancelársky papier, noviny, časopisy, letáky, nepodarené výkresy, brožúry a knihy bez tvrdej väzby či kovových súčastí, omaľovánky, plagáty, staré zošity z minulých ročníkov...,- nezbierame kartóny, lepenku, knihy v tvrdej väzbe, papier spojený kovovými, plastovými či inými komponentmi,- balíky papiera prosíme ekologicky zviazať špagátom, nie plastovou páskou!

            Tešíme sa, že aj naša škola prispeje k ochrane životného prostredia v našom okolí.

            Mgr. Lenka Červenická, PhD.

            eduresized_Skolsky_zber_-_plagat_.jpg

            eduresized_Skolsky_zber_2024_-_co_nepatri_do_zberu_.jpg

        • Dejiny spisovnej slovenčiny a dialektológia
          • Dejiny spisovnej slovenčiny a dialektológia

          • Dňa 23. marca našu školu navštívil renomovaný jazykovedec doc. PhDr. Ladislav Bartko, CSc., ktorý na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove prednášal dejiny spisovnej slovenčiny a dialektológiu. Deviataci a ôsmaci mali možnosť vypočuť si prednášku o vývine slovenčiny s dôrazom na význam prvého kodifikátora spisovnej slovenčiny Antona Bernoláka. Sme veľmi vďační Domu Matice slovenskej v Prešove za sprostredkovanie prednášky a doc. Bartkovi za to, že nás poctil svojou návštevou a obohatil hodinu slovenského jazyka a literatúry.

            Mgr. M. Knuthová

        • Svetový deň vody: "Modrý zázrak menom voda"
          • Svetový deň vody: "Modrý zázrak menom voda"

          • 22. marca si pripomíname význam vody pre život na Zemi a to, že si ju musíme vážiť a nemáme ňou plytvať. Pre deti z 8. a 13. oddelenia, ktoré sa zladili do modrej farby, bolo pripravených množstvo zaujímavých aktivít. Vyskúšali si odhad, šikovnosť, rýchlosť, presnosť a postreh v športových vodných aktivitách. Staršie deti svoje vedomosti o vode odovzdali mladším. Diskutovali o spôsoboch ochrany vody pred znečistením, možnosťami šetrenia vodou v domácnosti, o význame pitného režimu, kolobehu vody v prírode a podobne. Vážme si vodu, predsa je našou súčasťou a pre život je nenahraditeľná. Kvapky s odkazom o šetrení vody sme nalepili na viditeľné miesta, aby sme si každý deň pripomenuli, že voda je vzácna.

            Mgr. Ličáková V.

        • Tvorivé vyučovanie literatúry
          • Tvorivé vyučovanie literatúry

          • Žiaci 5.A, 5.E, 5.F, 8.D a 8.E triedy si pripomenuli Medzinárodný deň bábkového divadla tvorivými hodinami literatúry. Na týchto hodinách vyrábali rôzne druhy bábok, divadelné scény, dramatické texty. Vďaka šikovným žiakom sa priestory našej školy zahalili do čarovného sveta bábok a bábkového divadla. Marionety, maňušky či javajky rozveselia tváre okoloidúcich žiakov aj učiteľov. Na nástenkách si môžu žiaci prečítať zaujímavé informácie o histórii bábkarstva na Slovensku. Výstavou sa ale tvorivé vyučovanie nekončí! Po skončení výstavy pôjdu žiaci zahrať svoje divadelné predstavenia s vlastnoručne vyrobenými bábkami svojim spolužiakom na prvý stupeň. 21. marec tak ostane v pamäti našich žiakov nielen ako prvý jarný deň, ale aj ako Medzinárodný deň bábkového divadla.

        • Vítanie jari - Morena
          • Vítanie jari - Morena

          • Dnes nás pred školou vítali lúče zubatého slnka, prvé jarné kvietky a príroda prebudzajúca sa k novému životu.

            My, žiaci 4.D triedy, sme sa aj tohto roku vybrali osláviť koniec zimy vynášaním Moreny spolu so žiakmi 2.C a 2. A triedy. Už pred školou nám naša pani učiteľka Molčanová porozprávala o tejto tradícii, zaspievali sme všetkým peknú pieseň a pod dozorom svojich triednych učiteliek sme sa vybrali k rieke. Moreny, ktoré sme si vyrobili zo slamy, sme hodili do rieky Torysa. Tie, ktoré neboli vyrobené zo slamy, sme do rieky nehodili, aby sme neznečisťovali naše vodné zdroje a prírodu.

            Po tejto rozlúčke sme sa všetci vrátili do školy a vítali novú jar usilovnou prácou na vyučovaní.

                                                                                                                                 Žiaci 4. D triedy

        • Zvyky a tradície Veľkej noci - ŠKD
          • Zvyky a tradície Veľkej noci - ŠKD

          • Fašiangy, Turíce, Veľká noc príde - Zvyky a tradície Veľkej noci

            „Šibem, šibem, šiby, ryby, môj korbáčik nemá chyby.

            Ešte vody trošička, daj vajíčko z košíčka.“

            S touto riekankou chodia chlapci od dverí k dverám a hľadajú dievča, ktoré by obliali a vyslúžili si tak čokoládové vajíčko či zajačika a dnes aj pár drobných do vrecka.

            Vajíčka – kraslice, riekanky, korbáče, oblievačka, veľkonočný baranček či košíček plný tradičných dobrôt vníma každý na Slovensku ako súčasť sviatkov Veľkej noci. S deťmi sme sa porozprávali o sviatkoch jari, o jej symboloch a aj o tom, čo predchádza Veľkej noci -  Fašiangy. Málokto však vedel, čo sú Turíce. Tie prichádzajú sedem týždňov po Veľkej noci a pre kresťanov je to sviatok zoslania Ducha svätého. Dni ako Zelený štvrtok, či Čierny piatok, Biela sobota a Veľkonočná nedeľa a pondelok sú dni, ktoré kresťania na Slovensku oslavujú tradične.   

            Deti sa dozvedeli ako ľudia v minulosti slávili tieto sviatky a ako sa to po stáročia menilo v mestách či na dedinách. Vyrobili si kuriatko, ktoré je symbolom nielen jari, ale aj Veľkej noci a nového života. Všetko začína kvitnúť, pučať, rodia sa mláďatká, liahnu kuriatka a to nám pripomína, že zima končí svoju vládu a prichádza vytúžená jar a pre deti aj očakávané Veľkonočné prázdniny.

            Mgr. Mlynárová Rút - ŠKD

        • Riaditeľské voľno pre žiakov II. stupňa
          • Riaditeľské voľno pre žiakov II. stupňa

          • Riaditeľka Základnej školy, Československej armády 22 v Prešove poskytuje podľa zákona č. 245/2003 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov § 150 ods. 5, v súlade s Vyhláškou MŠVV a Š č. 231/2009 Z. z. v znení Vyhlášky MŠVV a Š č. 518/2010, podľa § 3 ods. 10 na deň 20.3.2024 riaditeľské voľno pre žiakov II. stupňa z organizačných dôvodov.

            Mgr. Ľubica Kohániová

            riaditeľka školy

        • Galéria prác žiakov našej školy
          • Galéria prác žiakov našej školy

          • Naši žiaci sa na hodinách výtvarnej výchovy menia na mladých umelcov. Pod ich šikovnými rukami vznikajú krásne umelecké diela. Veď posúďte sami! Zopár prác momentálne zdobí priestory našej školy a tešíme sa na ďalšie, ktoré pribudnú do našej súkromnej školskej galérie :)

            Mgr. Oboňová, Mgr. Búriová

        • Plavecký výcvik 2.B a 2.E
          • Plavecký výcvik 2.B a 2.E

          • V dňoch 4.3. - 8.3.2024 sa žiaci 2.B a 2.E zúčastnili plaveckého výcviku na ZŠ Mirka Nešpora. Inštruktori z Plaveckej školy SWIMSHARK zábavnými aktivitami vo vode odbúrali u neplavcov strach z vody a u plavcov zdokonaľovali techniku plávania. Na konci týždňa bolo u žiakov vidieť veľké pokroky a za ich šikovnosť a odvahu získali krásne diplomy. Úsmevy na tvárach žiakov boli odmenou za organizáciu tr. učiteliek a inštruktorov, ktorým patrí naše veľké poďakovanie.

            Tr. uč. Pasternáková a Witkovska

        • Zážitkové čítanie s Mirkou Ábelovou
          • Zážitkové čítanie s Mirkou Ábelovou

          • Aj v tomto školskom roku sa naša škola ako jedna z desiatich základných škôl v Prešove zapojila do literárneho festivalu pre zvedavé deti s názvom Zvedavé čítanieDňa 14.3. sa žiaci 2.A a 2.B stretli so spisovateľkou a poetkou Mirkou Ábelovou, ktorá žije a tvorí v Bratislave. Na príchod pani spisovateľky sme sa poctivo pripravovali a nesmierne tešili. Žiaci si spolu s triednymi učiteľkami vopred pripravili netradičné interaktívne vyučovanie. Na hodinách slovenského jazyka a literatúry sme si čítali knihu Pes Moko a jeho oko od pani spisovateľky. Počas besedy nám porozprávala o svojej práci, tvorbe kníh, písaní, ale aj o svojom súkromí a zvieratkách, ktoré doma majú. Žiaci jej položili množstvo otázok, na ktoré pohotovo a s radosťou odpovedala. Našim žiakom dokonca prečítala úryvok zo svojej pripravovanej knihy Pac a Bac. V závere besedy sme mali nekonečnú autogramiádu, fotenie a podpisovanie kníh, ktoré si žiaci zakúpili a priniesli. Knihu od Mirky Ábelovej aj s venovaním si naši žiaci môžu prečítať v školskej knižnici. Všetci sme sa jej poďakovali a obdarovali darčekmi, ktoré sme v triedach sami vyrobili. Mirke Ábelovej sa program našich šikovných druhákov veľmi páčil.

            Milá pani spisovateľka, ďakujeme Vám za návštevu, príďte k nám opäť!

            Mgr. Pasternáková, Mgr. Tartaľová

        • 2% z dane
          • 2% z dane

          • Milí rodičia a priatelia školy,

            tak ako aj po minulé roky, aj teraz Vám chceme milí rodičia a priatelia školy pripomenúť, že sa uchádzame o 2 % z dane. O 2 % dane z príjmu sa uchádzame s cieľom použiť ich na skvalitnenie podmienok a podporu výchovy a vzdelávania žiakov našej školy. Vopred ďakujeme za ochotu a priazeň, Vašu podporu si veľmi vážime.

            Rada rodičovOZ

            Rodičovská rada pri ZŠ Československej armády 22, Prešov

            sídlo: Československej armády 4696/22, 080 01 Prešov

            Ičo: 37877925

            Dič:2021704806

        • Z rozprávky do rozprávky v ŠKD
          • Z rozprávky do rozprávky v ŠKD

          • „ Kde bolo tam bolo, za siedmymi horami a siedmymi dolinami .......“

            „Na vŕbe je zvonec a rozprávky je koniec......“

            Každé dieťa, ba aj dospelý vie, že takto nejako rozprávka začína a končí. V rozprávke vystupujú postavy z fantazijného sveta ľudí, či zvieratá, ktoré si prepožičiavajú ľudské schopnosti. Predmety majú zázračnú moc a plnia rôzne priania postavám. A ako to už býva, na konci víťazí dobro nad zlom. Taktiež sme sa dozvedeli, že máme ľudové a autorské rozprávky a aký je medzi nimi rozdiel. Deti si priniesli svoje obľúbené knihy, ktoré čítajú a porozprávali nám, nieč z obsahu, alebo prečítali zaujímavé úryvky z nej. Bolo to príjemné popoludnie s knihou a všetci sme sa zhodli, že príbehy a rozprávky máme všetci najradšej.

            Vychovávateľka  Mgr. R. Mlynárová

        • Včelie kráľovstvo - ŠKD
          • Včelie kráľovstvo - ŠKD

          • "Ak uhynie posledná včela, ľuďom zostávajú štyri roky života."                                                                                   Albert Einstein

                  S deťmi sa rozprávať o včelách je úžasné! Včely sú fascinujúce tvory, ktoré majú dôležitú úlohu v našom ekosystéme. Sú najužitočnejším hmyzom na svete. Denne opeľujú stovky kvetov, z nektáru robia med.

                    Počas dnešnej aktivity v ŠKD sme sa s deťmi rozprávali o včielkach ako o malých liečiteľkách. Prostredníctvom pútavej prezentácie sa deti dozvedeli rôzne informácie o včelách a ich pestrom živote v úli, kto tam žije a prečo je dôležité ich chrániť. Priblížili sme si ako vzniká med, propolis či včelia materská kašička a aký je ich liečivý účinok pre ľudský organizmus. Deti si pozreli aj dokument celoročnej starostlivosti o úle a včely, o  spracovaní medu. Oboznámili sa aj s naradím a nástrojmi, ktoré sú pri práci včelára potrebné. Beseda o včielkach sa našim žiakom  veľmi páčila. Samozrejme nechýbala ani ochutnávka kvalitného - domáceho medu. Na záver si deti zhotovili  vlastné papierové úliky.

             

                                      Mgr. Adriana Debreceniová

    • Kontakty

      • Základná škola, Československej armády 22, Prešov
      • Riaditeľka školy: Tel: 051 / 748 09 30 Zástupkyňa riad. školy ISCED 2: Tel: 051 / 748 09 32 Zástupkyňa riad. školy ISCED 1: Tel: 051 / 748 09 36 Hosp. zástupca školy: Tel: 051/ 748 09 34 Výchovná poradkyňa: Tel: 051/ 748 09 35 Kancelária riaditeľky: Tel: 051 / 748 09 31 Učtáreň: Tel: 051/ 748 09 33 Personálna a mzdová agenda: Tel: 051/3810799 Školská jedáleň ČSA 1 (triedy 5 - 9): Tel: 051 / 748 09 38 Školská jedáleň ČSA 2 (triedy 1 - 4): Tel: 051 / 748 09 39
      • Základná škola, Československej armády 22, 080 01 Prešov Slovakia
    • Prihlásenie